Енергийният сектор у нас е задлъжнял с 3,7 млрд. лева

\"Регулаторната политика в областта на енергетиката беше използвана за политически цели и това беше довело енергетиката до колапс“, коментира министър Петкова

Енергийният сектор у нас е задлъжнял с 3,7 млрд. лева

Снимка: Стоян Йотов

Енергийният сектор у нас е задлъжнял с 3,7 млрд. лева, като 2 милиарда от този дълг са формирани само от проекта за АЕЦ –Белене и Цанков камък, това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Четвъртата политическа академия на Жени ГЕРБ. По думите и проблемите в сектора, както и огромната задлъжнялост са наследени от правителството на Пламен Орешарски.

Енергийната политика на една държава вече не е само въпрос на вътрешна политика, но и на геополитика“, каза още тя. Най-важният приоритет пред нас, заяви министър Петкова, е диверсификацията на доставките на енергийни носители. „Това е така, защото цените са по-високи в условията на липса на конкуренция, но и поставя страната ни в зависимост от страната доставчик“, обясни тя.

 „Регулаторната политика в областта на енергетиката беше използвана за политически цели и това беше довело енергетиката до колапс“, коментира министър Петкова. „Всички мерки, предприети от правителството на ГЕРБ в областта на енергетиката, успяха да спрат увеличаването на този дефицит."

Създаването на фонд „Сигурност“ в енергетиката доведе до положителни резултати - само за три месеца генерира приходи от 183 милиона лева“, подчерта още Теменужка Петкова.

По думите на енергийния министър, БЕХ е на печалба за 2015-та година, а НЕК за пръв път от много години има положителен финансов резултат.

Коментари: 0