ЕП одобри помощта от 6,4 млн. евро за България

Докладът на Андрей Новаков беше подкрепен с 95% от евродепутатите

ЕП одобри помощта от 6,4 млн. евро за България

Помощ от 6,4 млн. евро ще получи България след наводненията от началото на 2015 г. Докладът на евродепутата Андрей Новаков за отпускане на средствата е одобрен от Европейския парламент.

„Европейските институции подкрепят България в трудните за страната моменти и доказателство за това е гласуваната подкрепа за моя доклад по Фонд „Солидарност“ на ЕС. Чрез него страната ни ще получи около 6.4 млн. евро за щетите от тежките зимни условия през февруари 2015г.“, заяви Андрей Новаков, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

95% подкрепа от евродепутатите получи докладът на Новаков в Европейския парламент, като не са внесени поправки по текстовете и не са изразени резерви от страна на европейските институции.

Очаква се до края на годината да бъдат изплатени предвидените средства за България, като 10% от тях са авансово. Парите ще компенсират разходи по възстановителни и укрепителни дейности, извършени след природното бедствие, засегнало Източна България през януари и февруари тази година.

Евродепутатът припомни, че конкретната помощ за България не е първи случай на подкрепа. Към момента Фонд „Солидарност“ на ЕС е мобилизиран три пъти за страната ни. През юни 2014 г. фондът отдели 10,5 млн. евро за Аспарухово и Добрич. Справянето с щетите от наводненията в областите Враца и Видин също беше подкрепено с около 2 млн. евро.

Коментари: 0