Еразъм за начинаещи предприемачи, а не само за млади

Ако сте започнали своя бизнес до преди три години имате шанс да прекарате от един до шест месеца в чужда държава заедно с опитен предприемач, който да ви даде насоки и напътствия

Еразъм за начинаещи предприемачи, а не само за млади
3518 ~ 3 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Много от нас, когато чуят Еразъм правят асоциация с една от най-успешните програми на Европейския съюз за обмен през студентските си години, чрез която са се запознавали с връстници и тяхната култура. Програмата претърпя развитие през годините и освен „плюс“ след името си даде и тласък за развитие на друга възможност за обмен на идеи и възможности.

„Еразъм за млади предприемачи” е трансгранична програма за обмен, която предоставя на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в други участващи в програмата държави. Но тук не става дума само за подпомагане само на млади хора.

Програмата е насочена към всички предприемачи не по възраст, а по техния опит. Тя е полезна за хора с идея за бизнес или такива, които са започнали бизнес и все още чувстват неопитни. Ако сте започнали до преди три години имате шанс да прекарате от един до шест месеца в чужда държава заедно с опитен предприемач, който да ви даде насоки и напътствия как да разработите бизнеса си, така че да бъде успешен.

Програмата се изпълнява от 2009 г. Тя е полезна не само за начинаещи предприемачи, но и домакините им, т.нар. хост предприемачи. В момента участници в Еразъм за начинаещи предприемачи, освен всички държави-членки на Европейския съюз, са и десет асоциирани членове като Македония, Исландия, Турция, Сърбия и Израел и др.

Участието в програмата е изключително лесно, твърди Тодор Митов от посредническата организация ИКТ Клъстер, която помага на стартиращи компании да се запознаят с възможностите на „Еразъм за млади предприемачи”. За участие в нея са необходими само автобиография и бизнес план до 10 страници, като последният е важен, за да покаже мотивацията на кандидата. „Не очакваме грандиозни бизнес планове, които да променят бъдещето на Европа и знаем, че те няма как да са толкова добри от хора, които нямат опит“, разказва Митов за това какво трябва да подготвят кандидатите за обмен.

Предприемачите се регистрират в сайта на програмата, това е важна стъпка, защото там става връзката между опитният предприемач и младия такъв. Един от съветите, които дава Митов е да се търси опитен предприемач, който отговаря на очакванията и нуждите. В онлайн платформата има над 3000 регистрирани опитни предприемачи, „които са готови да приемат човек и да му дадат напътствие“, казва още той.

Програмата е изключително гъвкава, обменът продължава от 1 до 6 месеца, като през този период се получава информация от първа ръка за стартиране на бизнес в различни области като маркетинг и продажби, финансово счетоводство, отношения с клиентите, финансиране на малко и средно предприятие и др. Освен това ще имате възможност да усъвършенствате своя бизнес план.

В България не е толкова трудно да се намерят желаещи млади предприемачи, които да заминат. А по-скоро опитни, които да приемат човек от чужбина, смята Ива Евгениева от „Персонал Холдинг“ АД, също посредническа организация по „Еразъм за млади предприемачи”.

Защото ползи от програмата  имат и приемащите, опитните предприемачи. Те получават свежи идеи, различно мислене или просто външен поглед на човек от друга страна, който може да помогне за развитието или промяната на един вече съществуващ бизнес. Но все още малко виждат ползите в България, въпреки че „не знаеш откъде може да изскочи заек“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg