Ердоган: Германия ще си плати, ако наложи ембарго на Турция

Финансовият министър на Берлин Волфганг Шойбле заяви, че няма да позволи страната му да бъде \"изнудвана\" от Анкара

Ердоган: Германия ще си плати, ако наложи ембарго на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган яростно разкритикува предупреждението на Германия, че може да наложи икономически санкции срещу Турция. На фона на обтегнатите отношения между Анкара и Берлин държавният глава заяви, че Германия ще плати цената в случай,  че наложи ембарго на Турция, предава турското издание Hurriyet.

„Трябва да предвидите по-висока цена (която ще трябва да платите – б.р.), ако мислите, че можете да уплашите Турция с вашите заплахи за ембарго”,  заяви Ердоган в реч пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изказването му дойде след изявления  от страна на германския външен министър Зигмар Габриел, че Берлин може да наложи икономически санкции и да предупреди туристите си, че посещават Турция на собствена отговорност.

Цитиран от европейската редакция на Politico, германският министър на финансите Волганг Шойбле пък обвини Ердоган, че излага на риск десетилетия на сътрудничество между двете страни. Шойбле беше категоричен, че Берлин няма да бъде „изнудван” от Анкара.


Въпреки че в понеделник Турция оттегли обвинения в тероризъм, внесени чрез „Интерпол”, срещу 700 германски фирми, отношенията между двете страни очевидно остават в криза. На 20 юли германският министър на външните работи Зигмар Габриел обяви значително „преориентиране” на неговата политика спрямо Турция. Берлин разпространи нови предупреждения за рискове за германските туристи при пътувания в Турция, а Габриел заяви, че правителството му вече не може да гарантира германските корпоративни инвестиции в Турция, след като правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган обвини няколко компании, включително Daimler и BASF, че имат връзки с движението на политическия му враг Фетуллах Гюлен. Германският външен министър каза още, че не може да си представи преговори за разширяване на митническия съюз до Турция, както и че ще говори с останалите европейски лидери за преразглеждане на предприсъединителните фондове, които се предлагат на Анкара.

Коментари: 0