Ердоган изправи Турция пред нова валутна криза

Турската лира може да потъне с до 15% в понеделник, предупреждават анализатори

Ердоган изправи Турция пред нова валутна криза

Снимка: Pixabay

7332 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската лира може да потъне с до 15%, когато финансовите пазари се отворят в понеделник, заради спад в доверието, предупреждават анализатори. Прогнозите идват в отговор на действията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който уволни управителя на централната банка на страната дни след рязко повишаване на лихвените проценти.

Ердоган шокира световните инвеститори, като отстрани Наджъ Агбал само пет месеца след като му повери поста. Президентът на Турция многократно се противопоставя на ортодоксалната икономическа политика и използването на повишаването на лихвените проценти като средство за контрол на двуцифрената инфлация и обезценяването на валутата.

За да отговори на ускорената инфлация и слабата валута, Агбал повиши повече от очакваното лихвения процент в четвъртък до 19% - най-високият сред всички големи икономики.

Сега на негово място Ердоган назначи Шахап Кавчоглу, бивш депутат от управляващата партия АК, като се очаква той да обърне нарастването на процента от последните седмици.

Това решение е почти толкова лошо, колкото Brexit, що се отнася до най-лошото решение за публична политика, което мога да си спомня в историята на дадена държава. Пазарите ще изразят мнението си в понеделник и това вероятно ще бъде грозна реакция“, коментира Тим Аш, старши стратег за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management, пред The Guardian.

Според Кристиян Маджо, ръководител на стратегията за развиващите се пазари в TD Securities в Лондон, този ход демонстрира непостоянния характер на политическите решения в Турция, особено по отношение на паричните въпроси.

Липсата на парична независимост изостри икономическия бум на Турция и спомогна за запазването на двуцифрената инфлация през по-голямата част от последните четири години, твърдят икономисти. Лирата е загубила половината от стойността си от 2018 г. насам.

Това означава, че правителството отново ще се опита да стимулира икономиката чрез политики с ниски лихвени проценти. Това има голям потенциал да навреди, като предизвика екстремен натиск върху лирата и още повече свие икономиката“, смята Селва Демиралп, директор на Форума за икономически изследвания на Koc University-TUSIAD в Истанбул.

Кавчоглу, който е четвъртият гуверньор на централната банка от пет години насам, е добре известен сред местните банкери, но не толкова сред икономистите и чуждестранни инвеститори. Преди да бъде избран през 2015 г. за депутат, той бе заместник генерален мениджър в държавния кредитор Halkbank. Има над 25-годишната кариера в банковото дело.

Търговец от местна банка прогнозира, че Кавчоглу ще осигури намаляване на лихвените проценти още преди следващото планирано заседание на комитета по парична политика през април.

След назначаването на Агбал на 7 ноември лирата поскъпна с повече от 15% от рекордно ниското ниво в края на миналата година. Но въпреки че Ердоган го избра да играе водеща роля в т.нар. нова икономическа ера, благоприятстваща пазара, президентът продължи да настоява за по-ниски ставки.

Коментари: 0