Ерусалим противопостави Доналд Тръмп и Близкия Изток

Ердоган също се изказа срещу идеята градът да бъде обявен за столица на Израел

Ерусалим противопостави Доналд Тръмп и Близкия Изток
1504 ~ 3 мин. четене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му ще скъса отношенията си с Израел, ако свещеният град Ерусалим бъде признат от САЩ за столица на държавата.

„Ще водим тази борба докрай и с решителност. Това може да стигне до скъсване на дипломатическите ни отношения с Израел", заяви Ердоган и добави, че статутът на Ерусалим е изключително важен въпрос за мюсюлманите.

В понеделник говорителят на турското правителство Бекир Боздаг коментира, че промяна на „историческия” по думите му статут на Ерусалим би предизвикала „голяма катастрофа и би сложила край на мирния процес”. Според него, ако Вашингтон подкрепи признаването на града за столица на Израел, това „би открило пътя към нови стълкновения, към нови спорове, допълнителна нестабилност в района, към непредвидими събития”.

Чий е Ерусалим? Тръмп отново разгневи Близкия изток

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може тази седмица да признае Ерусалим за столица на Израел и с това да предизвика ново изостряне на конфликта в региона. Плановете на САЩ се посрещат с растящо недоволство в арабския свят.

По време на изявлението си Тръмп според прогнозите за пореден път ще отложи да съобщи, че посолството на САЩ се премества от Тел Авив в Ерусалим. Палестинците, главата на Арабската лига, а също така лидерите на Турция и Йордания предупредиха за евентуални последици от това решение. Проблемът със статута на Ерусалим е сред най-острите въпроси в отношенията между Израел и арабските му съседи. Израелското правителство не е коментирало публично евентуалното предстоящо изявление на Тръмп.

В понеделник изтича срокът, в който президентът трябва да подпише отказ посолството да се измести от Тел Авив в Ерусалим. Всички президенти на САЩ, включително Тръмп, подписват този документ на всеки шест месеца, откакто през 1995 г. Конгресът прие решение за преместване на мисията. По време на предизборната кампания Тръмп неведнъж обеща да премести посолството. И въпреки че все още има намерение да го направи, посолството засега е в Тел Авив.

При все това има данни, че в сряда Тръмп ще направи изявление, в което ще каже, че Вашингтон признава официално Ерусалим за столица на Израел, но за пореден път ще отложи местенето на посолството.

Защо се говори толкова за случая?

Статутът на Ерусалим е пряко свързан с конфликта между Израел и Палестинската автономна власт, подкрепяна от другите арабски държави и от целия ислямски свят. Градът, особено източната му част, се смята за свещен от три религии - юдаизма, исляма и християнството.

Израел анексира този район по време на близкоизточната война от 1967 г. и смята града за неразделна част от своите територии. А палестинците смятат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава. Мирното споразумение от 1993 г. предвиждаше окончателният статут на града да се дискутира в следващи фази от мирните преговори.

Правото на Израел върху Ерусалим не бе признато от международната общност. Всички страни, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, разположиха представителствата си в Тел Авив. От 1967 г. Израел е построил в Източен Ерусалим десетки квартали, където живеят днес близо 200 000 израелци.

Заселническите колонии са незаконни според международното право, при все че Израел оспорва това. Ако САЩ признаят официално Ерусалим за израелска столица, това ще предизвика конфликт с международната общност. И същевременно ще заздрави позициите на Израел, засягащи легалността на колониите му в Източен Ерусалим.

Това решение ще постави и друг проблем - как ще се държат САЩ с оглед резолюциите на ООН по този въпрос. САЩ имат право на вето и може да го използват при по-нататъшни дискусии за действията на израелското правителство в източната част от града.

Как реагираха други страни?

Близкоизточните съюзници на САЩ реагират агресивно при новината за предстоящото изявление относно статута на Ерусалим.

Йордания, под чийто надзор са поставени всички ислямски светини в града, предупреди, че действията на Тръмп ще имат тежки последици. По инициатива на Йордания бе свикано извънредно съвещание с участието на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество. Генералният секретар на Лигата Ахмед Абул Гаит заяви, че тази стъпка на САЩ ще разпали още повече фанатизма и жестокостта.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг съзря тук огромна катастрофа, която ще унищожи крехкия мир и ще предизвика нови конфликти. Президентът на Палестинската автономна власт Махмуд Абас призова световните лидери да се намесят в ситуацията. „Подобно решение на САЩ ще зачеркне мирния процес и ще дестабилизира ситуацията в региона”, каза той.

САЩ участваха в мирните преговори десетилетия наред. Администрацията на Тръмп и днес работи върху нов проект за мирно споразумение. Но ако Щатите признаят Ерусалим за столица на Израел, Вашингтон ще изгуби позициите си сред палестинците.

Подкрепи Economic.bg