ЕС е крачка по-близо до преноса на услуги за онлайн съдържание

Регламентът ще влезе в сила във всички държави-членки на ЕС в началото на 2018 г.

ЕС е крачка по-близо до преноса на услуги за онлайн съдържание
3692 ~ 2 мин. четене

Трите основни страни в преговорите по въвеждането на единен цифров пазар в Европейския съюз -
Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета, постигнаха ключово споразумение в тази посока. Неговата цел е да премахне пречките пред трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание в рамките на вътрешния пазар.

Следващата стъпка е да бъде приет европейски регламент, който  да позволи на жителите на съюза да ползват своите абонаменти за онлайн услуги и съдържание, независимо в коя държава от ЕС се намират в момента.

Например, французинът, който има абонамент за филми и друго онлайн съдържание в Canal +, ще може да го гледа по време на лятната почивка в Хърватия или по време на бизнес пътуване в Дания.

Всички доставчици на платено онлайн съдържание ще трябва да следват новите правила. Според Европейската комисия това е първото споразумение за модернизиране на правилата на ЕС за авторските права в рамките на стратегията на единен цифров пазар.

"Европейците скоро ще могат да се възползват пълноценно от своите онлайн абонаменти за филми, спортни програми, електронни книги, видео игри или музикални услуги, когато пътуват в рамките на ЕС", - се казва в комюнике.

"Това е още една важна стъпка в премахването на бариерите за създаване на единен цифров пазар", - каза заместник-председател на ЕК Андрус Ансип, коментирайки споразумението, ЕО.

През 2016 г. 64% от гражданите на ЕС са използвали интернет за сваляне на игри, филми или музика, все по-често през мобилните си устройства.

Договореният текст трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС и Европейския парламент. Регламентът ще влезе в сила във всички държави-членки на ЕС в началото на 2018 г. Той обхваща услугите за онлайн съдържание, където най-важното е регулирането на авторското право.

Подкрепи Economic.bg