ЕС и Великобритания постигнаха частично споразумение по Брекзит

Съгласието между двете страни е за очертанията на нов партньорски договор засягащ стоки, услуги и транспорт.

ЕС и Великобритания постигнаха частично споразумение по Брекзит

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания и ЕС постигнаха частично споразумение, което очертава новите партньорски отношения в сферите на търговията със стоки, услугите и транспорта. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, пише Reuters.

Тя добави, че преговорите по търговското споразумение между двете страни е отчело „истински напредък” на последната среща, но е категорична, че рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 31 декември остава. Въпреки тази опасност председателят на ЕК заяви, че блокът е подготвен за такъв сценарий и няма място за притеснение.

„Следващите дни ще бъдат решаващи. Европейският съюз е добре подготвен за сценарий без сделка, но, разбира се, предпочитаме да имаме споразумение. С много малко време има пред нас, ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение. Готови сме да бъдем креативни, но не сме готови да поставим под въпрос целостта на нашия единен пазар“, заявява Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Трите основни пречки, които възпрепятстват сделката, са разпределянето на риболовните квоти и достъпа до водите, уточняване на въпроса за конкуренцията и държавната помощ, както и въпросът за намиране на „начин за уреждане на бъдещи спорове”.

Трябва да създадем стабилни механизми, гарантиращи, че конкуренцията е, и остава, свободна и справедлива във времето. В дискусиите относно държавната помощ все още имаме сериозни проблеми, например що се отнася до изпълнението, споделя председателят на ЕК.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да има подготвен план, ако се наложи да „отмъсти” на Великобритания, при условие че тя подкопае трудовите или екологични стандарти на блока в бъдеще.

 

Коментари: 0