ЕС и Великобритания са на прага на търговска сделка

Преговорите са продължили цяла нощ и вероятно ще продължат и днес

ЕС и Великобритания са на прага на търговска сделка

Снимка: БТА

1680 ~ 2 мин. четене

Обединеното кралство и Европейският съюз са близо до приключване на търговското споразумение по Брекзит след месеци на напрегнати преговори, съобщиха източници пред CNN.

 

Очаква се сделка да бъде обявена в навечерието на Коледа, каза източник от правителството на Обединеното кралство и европейски дипломатически източник пред изданието. Новини за потенциална сделка бяха съобщени и от британската информационна агенция PA Media.

Съобщението ще дойде преди крайния срок за сделката от 31 декември.

Официалният представител на Европейската комисия, Ерик Мамер, написа в туитър в четвъртък вечерта, че преговорите за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания ще продължат през нощта.

"Работата по Брекзит ще продължи цяла нощ. На този етап се препоръчва на всички наблюдатели по Брекзит да се наспят. Надявам се, че утре сутринта ще има ранен старт..." - каза говорителят на Европейската комисия.

По-рано, късно в сряда вечерта, намеквайки за продължителен процес, той написа в Twitter, че преговорните екипи са поръчали пица, за да пордължат да работят.

Ден по-рано европейските медии съобщиха, че страните се приближават към успешното приключване на преговорите и предполагаеми отстъпки от британска страна, по-специално по отношение на рибарството, въпреки че не е получена официална информация от институциите на ЕС.

В края на 2020 г. изтича така нареченият преходен период и по този начин Великобритания ще завърши процеса на напускане на ЕС от 1 януари 2021 г. Преговорите са в задънена улица от месеци, след като двете страни не са успели да постигнат споразумение в области като риболовни квоти, как Великобритания ще използва държавна помощ за подкрепа на британския бизнес след Брекзит и правен надзор над всяка сключена сделка.

Впоследствие всяка потенциална сделка ще бъде изправена пред процес на ратификация, преди да влезе в сила на 1 януари 2021 г., когато приключва преходният период за Брекзит и Обединеното кралство вече няма да бъде предмет на правилата на ЕС.

Без такова споразумение търговските отношения между страните ще бъдат изградени в съответствие с правилата на Световната търговска организация, ще бъдат въведени мита и квоти за стоки. Не са изключени усложнения в други области.

Подкрепи Economic.bg