ЕС не стигна до компромис за новия бюджет

Преговорите в Съюза ще трябва да започнат отново

ЕС не стигна до компромис за новия бюджет
120 ~ 1 мин. четене

Европейският парламент и правителствата от Европейския съюз не стигнаха до компромис за бюджета за 2015 г. преди изтичането на крайния срок тази нощ, съобщава Deutsche Welle.

ЕС иска увеличение от 8%, което среща съпротива в лицето на някои от страните-членки. Залогът са милиарди евро, предназначени предимно за разширяване на програмите на ЕС в новите и по-малко развити страни-членки, както и за фермерите, изследователите и студентите.

Очаква се Съюзът да започне преговорите отново. Предложеният бюджет за следващата година е в размер на 146,4 млрд. евро, или с 8% по-висок от бюджета за 2014 г. Междувременно страните-членки са готови да одобрят разходи в бюджета до 140 млрд. евро, което е с 3,3% под показателя за текущата година.

Въпреки неуспешните преговори в понеделник, италианският секретар по икономическите въпроси Енрико Занети е оптимистичен относно възможността за намиране на компромис. По думите му консултациите са позволили сближаването на позициите между страните, което ще направи възможно продължаването на обсъжданията на базата на ново предложение от ЕК.

В случай, че европарламентът и правителствата не стигнат до споразумение, бюджетът ще бъде ограничен до 1/12 от настоящия бюджет на месец, до постигането на съгласие.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg