ЕС предлага мерки срещу чужди инвестиции в критично важни активи

Според еврокомисаря по търговия Сесилия Малмстрьом определени критични инвестиции могат да се отразят негативно върху някои държави членки

ЕС предлага мерки срещу чужди инвестиции в критично важни активи

Снимка: Economic.bg

584 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
На европейско ниво се обсъжда въвеждане на механизъм за регулация на чуждестранните инвестиции в Европейския съюз. Това обяви еврокомисарят по търговия Сесилия Малмстрьом, която днес взе участие в неформалната среща „Търговия“, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. На нея бе обсъден цялостният механизъм за регулации на чуждестранните инвестиции в Съюза.

По думите на Малмстрьом се обсъжда въвеждане на механизъм за регулации на чуждестранните инвестиции в ЕС, за да се избегне възможен негативен отзвук при някои критични инвестиции върху други страни членки. По нейни думи механизмът трябва да работи така, че информацията да се споделя по целесъобразен начин.

Според Малмстрьом Европа трябва да приветства чуждестранните инвестиции, но и трябва да бъде бдителна в случаи, в които чуждестранните инвеститори се стремят към придобиването на активи от изключително значение за обществената сигурност. Тя изтъкна амбицията по темата да се постигне значителен напредък по време на Председателството ни.

Еврокомисарят разясни, че функциите за контрол и проверка на преките инвестиции няма да бъде изцяло в ръцете на Европейската комисия, както и че членките на ЕС няма да бъдат принуждавани да приемат ресорно законодателство. Малмстрьом допълни, че вече половината от страните от ЕС имат подобно законодателство и, че в крайна сметка те ще взимат решение, относно качеството и резултата от инвестициите. 
Коментари: 0