ЕС забрани ареста на незаконни мигранти

Държавите могат да ги депортират след не по-малко от 30 дни

ЕС забрани ареста на незаконни мигранти

Властите в държавите членки на ЕС не могат да арестуват мигранти с единствен мотив, че незаконно са влезли на тяхна територия, реши базираният в Люксембург Съд на ЕС, цитиран от BBC.

Според магистратите вместо да бъдат задържани, нелегалните мигранти трябва да бъдат връщани в страната, от която да дошли, както изисква Директивата за връщането на незаконно пребиваващи в ЕС граждани на трети страни, приета през 2008 г.

Тя гласи, че неправомерно влезлите чужденци в страните членки имат срок от 30 дни да напуснат доброволно съответната държава, след което властите могат да ги депортират, без прекалено използване на сила и без да излагат на риск живота им.

Съдът на ЕС се произнесе по искане на френски магистрати във връзка с дело, заведено от гражданка на Гана, незаконно пристигнала в страната от Белгия. През март 2013 г. Селина Афум идва във Франция през тунела под Ламанша, като използва фалшиви белгийски документи, но е заловена от полицията.

Тя е арестувана заради това, че незаконно е влязла на френска територия. Ганайката обаче настоява, че арестът й е в разрез с директивата от 2008 г. Това принуди френски съд да потърси съдействие от Съда на ЕС.

Директивата не позволява гражданин на държава извън ЕС, който все още не е бил обект на процедурата за връщане, да бъде арестуван само за това, че той/тя незаконно е влязъл на територията на страна членка през вътрешна граница на Шенгенската зона, се казва в решението на базираните в Люксембург магистрати. То се отнася само за случай, при който мигрант е заловен, когато напуска Шенгенската зона.

Решението не важи за Великобритания и Ирландия, които не са част от нея, както и за Дания, която, въпреки че е в Шенген, има специален статут при прилагането на еврозаконодателството в сферата на правосъдието.

Германия обяви рязък спад на броя на мигрантите през тази пролет спрямо есента на 2015 г., предаде Deutsche Welle. През май в страната са дошли 16 281 души число, което е почти същото и през април. През миналата есен във ФРГ дойдоха около 200 хил. души, а общо за цялата 2015 г. 1.1 млн. мигранти. 

Коментари: 0