ЕС затяга контрола на лични данни, ще глобява Facebook и Gmail

Властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4% от оборота

ЕС затяга контрола на лични данни, ще глобява Facebook и Gmail

Снимка: Pixabay

728 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Facebook и Gmail, предаде Ройтерс.

Това става в момент, когато се обръща по-голямо внимание на защитата на данните след избухналото възмущение от начина, по който Фейсбук борави с данните.

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4% от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика" е злоупотребила с данните на 50 милиона потребители на Фейсбук в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки "безплатни" цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат пари - като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.
Лидерите от ЕС призоваха социалните мрежи да гарантират прозрачни практики и напълно да защитават личните данни.
"Необходимо е социалните мрежи и цифровите платформи да гарантират прозрачни практики и пълна защита на личния живот и личните данни на гражданите", заявиха лидерите от ЕС след заседание в Брюксел.
"Законодателството на ЕС и на държавите трябва да се уважава и прилага", казаха те.
Подкрепи Economic.bg