eSIM – какво представлява и какви са предимствата?

Революционните виртуални SIM карти са налични в България от края на 2019 г.

eSIM – какво представлява и какви са предимствата?

Снимка: А1 България

Автор: А1
В 21-и век развитието на технологиите тече с бясна скорост. Надпреварата за удовлетворяване на променящите се нужди на хората води до създаване на все по-интелигентни, интуитивни и компактни технологични устройства. Те предлагат достъп до модерни онлайн услуги, сигурно съхраняване на данни, персонализиран и индивидуален поход и много други. 

Когато става дума за свързване с мрежата на мобилните оператори, чрез която реално провеждаме разговори и се свързваме с интернет обаче, доскоро това ставаше само чрез физическа SIM карта, като иновациите се развиваха на ниво формат – nanoSIM, microSIM и т.н. Революцията в тази сфера е превръщането на физическата SIM карта във вирутална, или т.нар. eSIM. 

Технологията съществува от няколко години, като е налична и в България от края на 2019-та в мрежата на А1. Компанията е първият и единствен засега мобилен оператор, който предлага eSIM у нас. До момента от услугата в страната можеха да се възползват притежателите на моделите iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone XR, както и на новите iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max, които поддържат eSIM и досегашната Nano SIM карта. 

Последните развития в тази сфера обаче са смартфоните, които се предлагат само с електронна карта. А1 вече е и единственият телеком у нас, който ще предлага новия Motorola razr, който няма слот за SIM карта и ще поддържа само eSIM. Предварителните поръчки се очаква да стартират в средата на февруари на сайта на компанията a1.bg. Motorola razr е първият смартфон със сгъваем дисплей от типа „флип” телефон, който наследява дизайна на легендарния едноименен GSM апарат, популярен преди 15 години. 

Предвид че в него няма слот за физическа карта, потребителите трябва да заредят eSIM профил в мобилното устройство чрез сканиране на QR код. Както традиционната SIM карта, eSIM профилът съхранява информацията, която е необходима за свързване и ползване на мобилната мрежа на оператора. Информацията на физическата SIM не може да се презаписва, за разлика от еSIM модема, който e фиксиран вътре в устройството към дънната платка.

Предимствата на eSIM технологията са, че е по-компактна, по-сигурна и спестява време на потребителите. eSIM устройствата няма да се нуждаят от специален слот за поставяне, какъвто изисква SIM картата, което ще осигури повече място за други компоненти, по-добър дизайн за смартфоните, по-добри възможности за водо и прахо изолираност и т.н. - още едно предимство за производителите на хардуер в бъдеще. 

Не е за подценяване, че eSIM елиминира риска от повредена или изгубена SIM карта. Също така, в случай на кражба на телефон, eSIM модемът не може да бъде изваден, като в същото време дава опция за проследяване на телефона, както и допълнителна защита на вашите eSIM данни. Вече не е нужно да чакате издаването и доставката на нова SIM карта - всичко може да се случи незабавно само с бързо обаждане по телефона. 

Още едно предимство е, че не се налага да носите повече от един телефон, за да останете свързани с най-важните за вас хора, дори по време на международно пътуване. 
Коментари: 0