Естонска имотна компания се оплака от „мрежата на българската бюрокрация”

Дружеството е особено недоволно от забавената продажба на новия си комплекс в софийския квартал „Изток”

Естонска имотна компания се оплака от „мрежата на българската бюрокрация”

Снимка: Arco Vara/IZTOK Parkside

4376 ~ 2 мин. четене
Неуспешно четвърто тримесечие е белязало края на неуспешната като цяло 2018 г. за естонската имотна компания с международно присъствие Arco Vara. Загубата си през последните три месеца на миналата година групата основно отдава на факта, че не е успяла във въпросния период да продаде своя жилищен комплекс IZTOK Parkside в столичния квартал „Изток”. Основният виновник за това е „мрежата на българската бюрокрация”, заявява имотната фирма във финансовия си доклад.

Именно заради редицата бюрократични пречки инвеститорът е далеч от това да приключи строителните работи по проекта, като сега се надява до края на второто тримесечие на тази година да получи разрешение за ползване и разпродажба на апартаментите в комплекса.

Заради забавянията на разрешителните и на продажбите през четвъртото тримесечие на миналата година имотната група е генерирала приходи от 1.8 млн. евро, което е 6.2 пъти по-малко от 8-те млн. евро през същия период на 2017 г. Освен това приходите на Arco Vara за цялата 2018 г. са били 6.6 млн. евро, което е почти 3 пъти по-малко от тези през 2017 г. (18.3 млн. евро).

Конкретно българското подразделение на компанията през четвъртото тримесечие на 2018 г. е генерирало нетна загуба от 18 хил. евро на фона на нетна печалба от 1000 евро през цялата година. За сравнение – през 2017 г. загубата е била 4000 евро за последните три месеца при печалба от 50 хил. евро за цялата година. Естонското подразделение на компанията се представя дори по-зле – нетна загуба от 46 хил. евро през четвъртото тримесечие на 2018 г. при нетна загуба в размер на 109 хил. евро за цялата година.
Подкрепи Economic.bg