Ето кои са претендентите за президент вляво

Левицата вероятно ще издигне жена за държавен глава

Ето кои са претендентите за президент вляво

Откакто Корнелия Нинова стана лидер на БСП все по-често се говори за това, че левицата може да издигне общ кандидат-президент. Социолози и политолози също смятат, че това би бил най-печелившият вариант за левите партии. Засега е ясно единствено, че предстои цикъл от срещи с партиите – АБВ и „Движение 21“.

Днес „БСП лява България“ организира среща, за да обсъди претендентите от „Позитано 20“. БСП обсъжда няколко души за кандидати за държавен глава. Първият вариант е дългогодишният кадър на БСП и настоящ омбудсман на Република България Мая Манолова. Друг желан кандидат е евродепутатът Илияна Йотова. На влизане в централата на БСП обаче Йотова коментира пред журналисти, че засега в това няма нищо вярно.

Преди дни обаче стана ясно, че регионалните структури на социалистическата партия искат да бъдат подкрепени именно тези две имена на президентските избори.

По-слабо вероятни кандидатури на БСП са шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, въпреки че тя е кандидат за генерален секретар на ООН, и настоящият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Коментари: 0