ЕЦБ настоява за рекапитализация на гръцките банки

Те могат да бъдат преструктурирани без данъкоплатците да плащат за техния евентуален фалит

ЕЦБ настоява за рекапитализация на гръцките банки
252 ~ 2 мин. четене

Необходима е рекапитализация на гръцките банки до края на годината. Това заяви ръководителят на банковия надзор към ЕЦБ Даниел Нуи, предупреждавайки, че догодина ще влязат в сила по-строги правила относно разпределяне на загубите на фалиращи банки в еврозоната. 

Банките, които се намират на ръба на несъстоятелност, все още могат да бъдат преструктурирани без данъкоплатците да плащат за техния евентуален фалит. Това може да се случи в съответствие с прилагането на Директивата за възстановяване и оздравяване на банковите институции (BRRD). Това е и причината, поради която рекапитализацията на гръцките банки трябва да бъде приключена преди края на годината, тъй като пълното прилагане на директивата BRRD през 2016-а година ще бъде при доста по-строги правила

Според правилата акционерите и кредиторите на банките ще трябва да платят своя дял от разходите при укрепването или фалита на закъсалите финансови институции чрез механизма за „споделяне на загубите", заяви Даниел Нуи в днешно интервю за гръцкия вестник Ta Nea.

Препоръките на Нуи са факт, тъй като миналата седмица Европейската централна банка заяви, че най-големите гръцки банки са изправени пред недостиг на капитал от около 14,4 млрд. евро според неблагоприятния сценарий, заложен в последния преглед за качеството на активите и "стрес-теста" на ЕЦБ.

През значителни кредитни рискове са изправени банките в еврозоната, според него. Нуи допълва, че фокусът се поставя върху необслужваните експозиции (т.нар. "лоши банкови кредити") и върху концентрацията на проблемни финансови експозиции в области като недвижимите имоти.

Даниел Нуи също така отбеляза, че икономическата обстановка ще продължи да бъде предизвикателство пред развитието на региона и допълни, че са необходими по-нататъшни важни стъпки за регулаторна хармонизация. Бизнес моделите по отношение на тяхната жизнеспособност и печалби ще останат приоритет за нас през 2016-а година, посочи шефът на банковия надзор в ЕЦБ.

Във вторник вечерта президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че е необходимо депозантите да бъдат защитени и че трябва да бъде въведена единна схема в цялата еврозона. Той също така предупреди, че неуспех при осъществяване на тези реформи може да направи уязвим единния валутен блок.

Подкрепи Economic.bg