ЕЦБ прогнозира „нова реалност“ след коронакризата

Кристин Лагард смята, че най-лошото е преминало, но възстановяването ще е дълго

ЕЦБ прогнозира „нова реалност“ след коронакризата

Снимка: ЕЦБ

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард вярва, че светът може би е преминал най-лошото от коронавирусната криза, но заяви също, че връщането към предишното статукво е малко вероятно.

По време на онлайн срещата на върха в петък тя каза, че възстановяването „ще бъде непълно и може да бъде трансформационно“, като повтори, че светът няма да бъде същият след пандемията.

Някои бизнес модели ще се борят за оцеляване и адаптиране към новия свят, докато други фирми ще бъдат създадени именно за справяне с променената реалност, каза тя. В свят, в който близостта може да е трудна, Лагард смята, че „вероятно търговията ще бъде значително намалена“.

„Трябва да бъдем изключително внимателни към най-уязвимите“, добави тя.

Европейската централна банка обяви по-рано този месец увеличаване на размера и продължителността на своята спешна програма за изкупуване на облигации. Централната банка пое ангажимент да изкупи 1.35 трлн. евро държавен дълг поне до юни 2021 г.

Протоколът от заседанието, публикуван в четвъртък, показа, че ЕЦБ обсъжда ефективността на своята парична политика в опит да се обърне внимание на проблемите на Германския конституционен съд, който реши през май, че някои аспекти на политиката на ЕЦБ не са законни.

По време на срещата членовете на ЕЦБ заявиха, че „има достатъчно доказателства, че икономиката в еврозоната ще бъде много по-тежко засегната, ако няма политика за стимулира чрез покупки на активи“.

Говорейки в петък, Лагард добави, че „централните банки са отговорили масово на предизвикателството. „Няма съмнение, че трябва да използваме всички налични инструменти“, смята тя.

За да се справят с икономическата криза, европейските лидери договарят нови фискални стимули въз основа на предложение на Европейската комисия от май за теглене на общ европейски дълг на стойност 750 млрд. евро от пазарите. Първоначалният план е да се разпределят 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 250 млрд. евро като заеми.

Различни групи държави в ЕС обаче имат различно отношение към програмата, което я поставя под въпрос. На 17 юли ще има нова среща на върха, която този път ще бъде физическа. След онлайн заседанието по-рано този месец беше изтъкната именно липсата на истинска комуникация като една от причините за провала на срещата.

Лагард каза в днес, че по време на срещата на върха в Брюксел ще има окончателно споразумение и ще се проведат още преговори преди да бъдат въведени нови фискални стимули.

Коментари: 0