ЕЦБ пуска монета за 30 г. на флага на ЕС

Дизайнът й е избран от гражданите и жителите на еврозоната

ЕЦБ пуска монета за 30 г. на флага на ЕС
444 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска специална възпоменателна монета, с която отбелязва тридесетата годишнина от решението на лидерите на държавите членки на Европейския съюз да приемат европейския флаг като официална емблема на Европейския съюз.

Дизайнът на монетата е избран от гражданите и жителите на еврозоната, които гласуваха в онлайн конкурс, организиран от Генерална дирекция Икономически и финансови въпроси на ЕК. Дизайнът е изработен от гравьора на централната банка на Гърция - Георгиус Стаматопулос.

"През няколко години Европейският съюз отбелязва важен момент от своята история с пускането в обращение на възпоменателна евро монета. Тази година ние честваме трийсетата годишнина от приемането на европейското знаме като официална емблема на Европейския съюз. Приветствам спечелилият дизайн на централната банка на Гърция и участието на хилядите европейци в избора му", каза заместник-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Това е четвъртата по ред възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение от държавите членки на еврозоната. Първата беше пусната през 2007 г. по повод честването на 50-та годишнина от Римския договор. Втората беше пусната през 2009 г. по повод на 10-та годишнина от създаването на икономическия и валутен съюз. През 2012 г. беше пусната възпоменателна монета по повод 10-та годишнина от пускането в обращение на евро банкноти и монети.

Възпоменателните монети са винаги със стойност от 2 евро и се пускат в обращение във всички държави членки на еврозоната. 

Подкрепи Economic.bg