ЕЦБ стартира покупките на държавни облигации

От тази сутрин сме активни на вторичния дългов пазар, посочват от Европейската централна банка

ЕЦБ стартира покупките на държавни облигации
164 ~ 1 мин. четене
Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки от еврозоната стартираха днес планирата програма за покупки, съобщава Financial Times.

Общият размер на програмата се равнява на 1,1 трлн. евро, като на първо място ще бъдат купувани държавни облигации. Централната банка на Германия (Бундесбанк) също е започнала да купува немски държавни дългови книжа, потвърди говорител на банката. От тази сутрин сме активни на вторичния дългов пазар, посочват от ЕЦБ.

Според дилъри на дълговия пазар, ЕЦБ и някои национални централни банки вече купуват италиански и белгийки държавни облигации, както и 10-годишни немски облигации. Говори се и за започнали покупки на холандски и френски държавни дългови книжа.

Това доведе до спад на доходността (лихвата) на облигациите, търгувани на вторичния дългов пазар на еврозоната. Лихвата на 10-годишните немски книжа се понижи с 3 базисни пункта към 0,35%, като сега всички видове немски книжа с матуритет до седем години вече са с отрицателна доходност.

Целта на ЕЦБ е да се налее масивен обем „прясно напечатани" евро в евросистемата, което да стимулира отпускането на евтини кредити за бизнеса  и домакинствата и това от своя страна да подкрепи икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.

Единствено гръцките дългови книжа, които са изключени от програмата на ЕЦБ за месечни покупки на държавни облигации за 60 млрд. евро, се движат в обратна посока с оглед инвеститорски опасения преди стартиращата по-късно днес среща на Еврогрупата.
Коментари: 0