Ева Майдел: До 2020 г. ще има 760 000 незаети позиции в ИТ сектора

Доклад от Световния икономически форум в Давос дава за пример и българска компания

Ева Майдел: До 2020 г. ще има 760 000 незаети позиции в ИТ сектора

Снимка: Economic.bg

Прогнозите сочат, че до 2020 г. ще има 760 000 незаети позиции в ИТ сектора, който вече усеща недостиг на кадри. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след официалното представяне на доклада "Иновативна Европа" в Давос, по който тя е съавтор. 

"Заедно със Световния икономически форум посочихме какво е необходимо да се случи в следващите няколко години, за да имаме конкурентна икономика на фона на бързо развиващия се технологичен сектор на САЩ, Китай и Азия", обясни тя.

С екип от дигитални лидери, сред които и българската "Евротръст", предоставяща мобилно приложение за дистанционна електронна идентификация и дистанционно подписване на документи с квалифициран e-подпис, се обединихме зад няколко добри примера за иновативни компании, посочи Майдел.

Докладът "Иновативна Европа" очертава визията как ЕС да стане световен лидер в иновациите и продължава работата на Световния икономически форум и неговите дигитални лидери в Европа. Той се основава на миналогодишната Декларация за паневропейска екосистема за иновации и предприемачество, по която Ева Майдел взе участие в изготвянето, посочвайки важността на оперативната съвместимост и дигитализацията на публичния сектор, като фактори за улесняване на иновациите.
Коментари: 0