Evergrande се свива под тежестта на космическия си дълг от $300 млрд.

Имотният гигант продава 1.75 млрд. акции в банка Shengjing в опит да събере средства

Evergrande се свива под тежестта на космическия си дълг от $300 млрд.

Снимка: БТА

2168 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Китайският строителен предприемач Evergrande, може би най-големият длъжник в света към момента, обяви, че ще продаде милиарди акции на стойност 1.5 млрд. долара в банка Shengjing в опит да набере средства за обслужването на огромния си заем.

Имотният гигант дължи над 300 млрд. долара, а в сряда изтича пореден краен срок. Днес е последният ден, в който Evergrande трябва да извърши плащане от 47.5 млн. долара на лихви по облигации.

Това не е първата разпродажба на акции на Evergrande в банката. В изявлението си компанията каза, че проблемите ѝ с ликвидността вече са „засегнали неблагоприятно“ финансовата институция „по съществен начин“.

В декларация до борсата в Хонконг в сряда сутринта Evergrande заяви, че е сключила споразумение за продажба на 1.75 милиарда акции, които притежава в банка Shengjing. Ще ги купи държавната фирма за управление на активи Shenyang Shengjing Finance Investment Group. Тези акции възлизат на 19.93% от емитирания акционерен капитал на банката.

Имотният гигант опитва да събере средства както за да обслужи огромните си задължения, така и за да се разплати с доставчици. Кризата, в която компанията изпадна, според някои заплашва да доведе до „китайския Lehman Brothers“. 

Подкрепи Economic.bg