Еврокомисар: Ще има компенсации за избитите прасета

Директорът на комплекс в Русенско прогнозира скок на цените на свинското с 20-30%

Еврокомисар: Ще има компенсации за избитите прасета
756 ~ 2 мин. четене
Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Това каза еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис пред БНТ. Той е в постоянен контакт с българските власти и е готов да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

Комисар Витянис Андрюкайтис предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

Според еврокомисаря избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети. Още повече, че сега е много топло и вирусът продължава да се разпространява бързо.

Хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

"Призоваваме на помощ да дойдат експерти от Испания, които имат опит в справянето с африканската чума по свинете". Това заяви Вихрен Димитров – изпълнителен директор на свинекомплекс в Голямо Враново, Русенско. По думите му, в Испания не е имало чума от 1993 г., след което страната става лидер в Европа в производството на свинско месо.

Димитров е категоричен, че унищожаването на прасета в големите свинекомплекси ще доведе до ръст в цената на месото.

"С 20-30% ще скочат цените на прясното месо. Хората ще започнат да се плашат, пазарът ще стане хаотичен".
Подкрепи Economic.bg