Европа с нови санкции към Русия

Съветът на външните министри се събира днес

Европа с нови санкции към Русия

Днес ще се проведе спешната среща на външните министри на държавите от ЕС, след като върховният представител на по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерини обяви преди няколко дена, че обсъждането на положението в Украйна на търпи отлагане, предаде Reuters. Интересна ще е гръцката позиция, след като отношенията им с Русия са претърпяли известно затопляне и от СИРИЗА заявиха, че са твърдо против налагането на нови санкции. 

Освен тях несъгласие предварителна са изразили и представители на Австрия, Франция, Италия, Унгария, Словакия и Чехия. За разлика от тях намеренията на Могерини подкрепят Полша, Литва и Латвия.

В резултат на последните събития се очаква ЕС да да включи нови фирми и имена към списъците със санкционирани от руска страна. Освен това усилено се говори, че министрите ще приемат документ, според който санкциите ще бъдат удължени с още 9 месеца, след като през март 2014г. те одобриха налагането на първата вълна от наказанието, заради анексирането на Крим от страна на Москва.

За приемането на новите мерки, срещу действията на Русия е необходимо единодушно решение от всички 28 министри, а информацията за тези действия идват само ден, след като от руското правителство обявиха официално програмата си за стабилизиране на икономиката, която включва свиване на разходите до 10%, още през тази година.

Още неприятни новини за руската икономика идват и от страна на САЩ, където все по-усилено се коментира въвеждането на засилване на санкциите в областта на енергетиката, технологиите, банковата система и отбраната. Заместник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия - Виктория Нюланд потвърди информацията и добави, че има готовност от страна на НАТО да създаде и разположи нови бази и командни пунктове, които трябва да направят възможно бързото реагиране на Алианса в 6 европейски държави.

Същевременно още шокиращи новини дойдоха от Украйна: От официално съобщение на правителството, става ясно, че пленени от проруските сеператисти украински войници са били принуждавани да ядат нашивките и пагоните от униформите си.

Според руските медии пък Украйна е готова да хвърли в сраженията 16-годишни юноши, което е в противоречие с Женевската конвенция и други международни документи.

Коментари: 0