Европа затваря врати за нелегалните мигранти

ЕС се споразумя с Турция да приема обратно мигрантите

Европа затваря врати за нелегалните мигранти
312 ~ 2 мин. четене

Турция ще приема обратно мигрантите, тръгнали към Европа от нейна територия. Това стана ясно след 12-часовите тежки преговори между ЕС и южната ни съседка. Цената на споразумението обаче ще бъде двойна, вместо предвидените 3 милиарда евро Анкара ще получи от съюза 6 милиарда евро до 2018 година, предава ТАСС.

Договорката дава ясен сигнал, че Европа затваря врати, за тези които са избрали нелегални канали на миграция, но се очаква тя да бъде финализирана на редовен Европейски съвет в края на следващата седмица.

Турция отиде на срещата с нови предложения, вдигна цената, говореше се дори, че е поискала 20 милиарда. В крайна сметка Европа ще ѝ даде 6 милиарда до 2018 година.

Ръководителите на 28-те страни на ЕС, въз основа на извънредна среща в Брюксел приеха план за възстановяване на системата на Шенген и затварянето на "Балканския път" на движение на мигранти, заяви председателят на Съвета на Европа и Европейската комисия, Доналд Туск, и Жан-Клод Юнкер в заключителната пресконференция във вторник вечер.

Краят на "Балканския път"

"Срещата на върха продължи дълго време и лидерите й взеха други важни решения. "Балканският маршрут " е вече затворен за миграционните потоци" – заяви Туск каза, добавяйки, че "това означава преустановяване на незаконните потоци от бежанци по маршрута на Западните Балкани".

В замяна Турция трябва да приема всички бежанци. Договорена е и формула 1 плюс 1 – за всеки нелегален мигрант, който Европа върне, да приема по един сириец от лагерите в Турция. Това значи, че легално пребиваващите в лагери сирийци ще получат легализация в Европа, а тези, които плащат на трафиканти, трябва да бъдат обезсърчени, пише Нова Тв.

Без визи за турски граждани до ЕС

Съгласно сделката, която се обсъжда между ЕС и Турция за пресичане на мигрантските потоци, турските граждани ще пътуват без визи до Европейския съюз, стана ясно след края на срещата. Брюксел и Анкара са се договорили за визова либерализация, но само при изпълнение на съответните условия. 

"Договорихме се да ускорим процеса за визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

Подкрепи Economic.bg