Европейската комисия засега няма да връща визите за американци

България е сред държавите от ЕС, чиито граждани все още имат нужда от разрешение да пътуват до Америка

Европейската комисия засега няма да връща визите за американци
372 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия засега няма намерение да връща визите за американски граждани, въпреки че САЩ все още не предоставят безвизов достъп за няколко държави от съюза. Сред тях са България и Румъния. Това стана ясно от думите на комисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, който беше изслушан в сряда в Европейския парламент.

Той потвърди, че Комисията има правно задължение да реагира когато липсва реципрочност по визовите въпроси, но според него „трябва да се имат предвид последиците“ от подобна реакция. Според него връщането на визите за американските граждани, които искат да посетят ЕС, би довело до „отмъщение“, а от това ще загуби цялата европейска икономика.

От неговите думи стана ясно, че ако ЕК върне визите за гражданите на САЩ,  за една година икономиката ще загуби 6.8 млрд. евро. А европейската туристическа индустрия ще загуби 140 хил. работни места.

Според евродепутатите Комисията трябва да действа, да се съобрази с правото в ЕС и да въведе временно визи за граждани на САЩ. Според представители на различни групи така ще се насърчи Вашингтон да премахне режима за България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Според повечето представители в ЕП това е „въпрос на принцип“. Някои евродепутати предположиха, че Парламентът дори може да донесе този въпрос до Съда на Европейския съюз.

Подкрепи Economic.bg