Европейските лидери приветстваха договора между България и Македония

Определиха го като важен и исторически за двете страни, но и за региона

Европейските лидери приветстваха договора между България и Македония

Няколко часа след подписването лидерите на Европейския съюз (EС) обявиха договора за добросъседство между България и Македония като важен и исторически.

В съвместно изявление върховният представител на блока по въпросите за външните работи Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан приветстваха подписания по-рано днес документ от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Двамата определят споразумението като „вдъхновение за целия регион“, което показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми. „То е положителна стъпка напред за добри съседски отношения и за увеличаването на перспективите за влизане в ЕС на Македония, което е в интерес на нейните граждани“, заявяват Хан и Могерини.

Външният министър на Германия Зигмар Габриел обяви споразумението като „важен сигнал за успешно двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите и за бъдещата евроатлантическа интеграция на Македония“.

В изявлението си Габриел отбелязва политическата воля на македонската страна, като подчертава, че договорът се подписва по-малко от два месеца след встъпването в длъжност на новото македонско правителство. „Убеден съм, че новият кабинет в Скопие ще продължи да води такова конструктивно сътрудничество с всички съседни държави“, допълни дипломат №1 на Германия.

В съобщение на сайта си френското външно министерство, цитирано от Фокус, пише, че този договор ще позволи на Скопие и София да засилят диалога помежду си и сътрудничеството в сферата на политиката, икономиката и културата. Франция потвърждава, че добрите съседски отношения и регионалното сътрудничество са ключови за процеса на европейска интеграция. 

„С този договор двете страни допринасят за просперитета и стабилността в региона и помагат за установяването на климат, който е благоприятен за разрешаването на двустранните спорове и преодоляването на наследените от миналото проблеми“, пише още в текста. 

Коментари: 0