Европейските лидери ще обсъждат бъдещия председател на Еврокомисията

Трябва да бъдат излъчени кандидатури, които след това да бъдат гласувани в Европейския парламент

Европейските лидери ще обсъждат бъдещия председател на Еврокомисията
664 ~ 2 мин. четене
Лидерите на страните членки се събират тази вечер, за да обсъдят резултатите от евровота и да започнат процеса по номиниране на новите ръководители на европейските институции. Това ще се случи в неформалната работна вечеря, в която ще участва и българският премиер Бойко Борисов.

Засега водещите кандидати за председател на Еврокомисията са шестима. Политически наблюдатели обаче не изключват възможността да не бъде спазен принципът за излъчване на наследник на Жан-Клод Юнкер измежду предварителните кандидати.

Кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП.

Сегашната ЕК е в правомощията си до 31 октомври и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне препятствия, Комисията може да остане на работа и след октомври по силата на действащото законодателство.

Самата процедура по избор на председател на ЕК започва с тази среща на евролидерите. Те трябва да предложат своя кандидат или да подкрепят кандидат, предложен от другите лидери.
Засега обаче няма консенсус нито кой да е бъдещият председател, нито каква личност да е, нито дали да се спазят установените досега процедури по избор.

Всяко политическо семейство трябваше да определи своя водещ кандидат за ЕК. Европейската народна партия (ЕНП) предложи Манфрет Вебер, който се подкрепя и от България. Социалистите предлагат холандецът от Франс Тимерманс. Но двете партии не се представиха толкова добре на сегашните избори и няма да могат, както десетилетия наред, да си разпределят безпроблемно постовете в Европейския съюз. Те ще трябва да получат подкрепа от другите фракции – основно от Либералите и Зелените.

Водеща роля ще има френският президент Еманюел Макрон, който обаче е против досегашния начин за определяне на председателя на ЕК. Според него кандидатът трябав да е бил министър-председател на национална държава, или поне министър, за да поеме управлението на Европейската комисия. И от вчера той сондира позициите на други евролидери.

Меркел обаче застана зад Вебер и потвърди, че той е кандидатът за председател на ЕК.

Друга важна фигура на либералите е Марк Рюте, холандският премиер, който също неведнъж се е обявявал срещу досегашния начин за определяне на председателя на ЕК.

Кандидатурата в крайна сметка трябва да бъде одобрена и от Европейския парламент, който този път ще бъде много фрагментиран.
Коментари: 0