Европейските пазари са предпазливи преди обявяването на следващия британски премиер

Американските фондови пазари пък записаха положителен старт на седмицата

Европейските пазари са предпазливи преди обявяването на следващия британски премиер

Вчера стана ясно, че приемникът на британския премиер Тереза Мей на поста е вече избран

Снимка: БТА

Инвеститорите на европейските пазари останаха предпазливи през вчерашния ден в очакване на избора на нов министър председател на Великобритания и дългоочакваната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки това основните индекси завършиха сесията с леки повишения. Френският САС и немският DAX напреднаха със съответно 0.26% и 0.24%, а британският FTSE добави 0.08% към стойността си.

Американските фондови пазари пък записаха положителен старт на седмицата, а водещите индекси приключиха търговия на зелена територия. Настроенията на Wall Street останаха оптимистични в очакване на финансовите отчети на технологичните гиганти Facebook, Amazon и Alphabet по-късно през седмицата.

Инвеститорите взеха предвид и поредната публикация на президента на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа Twitter, в която той призова Федералния резерв да вземе мерки навреме, разхлабвайки паричната си политика. Призивът на Тръмп еднозначно се прие като натиск върху централните банкери да понижат основния лихвен процент с 50, вместо с 25 базисни пункта на следващото си заседание.

В края на деня индустриалният Dow Jones прибави 18 пункта към стойността си, като печалбите бяха ограничени единствено от слабото представяне на Boeing, чиито акции поевтиняха с 1%, след като рейтинговата агенция Fitch понижи прогнозите си за компанията. Широкият S&P500 напредна с 0.3%, а технологичният NASDAQ записа ръст от 0.7%.

Нов министър председател  - Великобритания

Във вторник се очаква окончателно да се разбере, кой ще наследи Тереза Мей на поста министър председател на Великобритания. Очакванията са силно в полза на Борис Джонсън пред другия потенциален кандидат – външния министър Джереми Хънт. Несигурността около Брекзит потопи британския паунд до близо 27 месечно дъно, но въпреки това шансовете за напускане на ЕС без сделка драстично се понижиха, след като британските министри приеха резолюция, която ще попречи на следващият министър председател временно да блокира парламента с цел пропадане на преговорите с Европа.

Tesco PLCСедмичната графика на Tesco ни показва как цената на акцията е на път да формира трети по-нисък връх, с което да подсили нагласите за понижение. Дългосрочният възходящ тренд продължава да бъде в сила, но евентуален вход в къса позиция със стоп при цена малко над 250 паунда и цел психологическите 200 паунда, ще предостави отлично съотношение на риск към печалба от над 1:2.

EUR/USD
След неуспешния пробив над 200-дневната ЕМА, EUR/USD среща силна подкрепа при цена 1.12. Опитите за достигане до ново дъно на няколко пъти се ограничени, което подсказва, че за продължаване на низходящия тренд валутната двойка ще има нужда от катализатор, който да генерира сила за пробив. Преди пробив на ключовите нива от 1.12 и 1.1350, цената вероятно ще се движи в рейндж без добри възможности за търговия.

XAU/USD
През изминалата седмица златото успя да пробие във възходяща посока формиралия се триъгълник и по този начин категорично затвърди бичите нагласи на пазара. В момента ставаме свидетели на класически тест на пробива, за да се определи дали импулсът на поскъпване не е бил фалшив сигнал. Задържане на цената в границите между $1415 и $1430 ще приемем като потвърждение за силата на купувачите и ще търсим удачен момент за покупка.

DAXКолебливото представяне на DAX през юли изведе индекса до нивото на подкрепящата възходящото движение тренд линия. Все още нямаме сигнал за покупка, но индикаторът стохастик започва възходящо пресичане в зона на препродаден пазар, което подкрепя бичите ни нагласи. При формиране на две поредни зелени свещи, вход в дълга позиция ще бъде оправдан, а целта ще бъде нов локален връх.
Коментари: 0