ЕП реши: Всяка държава сама ще прецени дали да сменя лятно и зимно време

Всяка държава сама ще реши дали ще продължи да мети стрелките, или ще остане постоянно на зимно или лятно часово време

ЕП реши: Всяка държава сама ще прецени дали да сменя лятно и зимно време
Европейският парламент подкрепи предложението да се спре задължителната смяна на времето в целия ЕС. Предложението ще даде възможност на всяка държава-членка да избере от 2021 г . дали да запази настоящата система за смяна на зимно и лятно часово време или да премахне промените в часовника и да остане за постоянно на един от двата варианта.

Всичките 28 държави-членки ще трябва да информират Европейската комисия за своя избор до април 2020 г. След това те ще се координират с изпълнителната власт на блока, така че техните решения да не нарушават функционирането на единния пазар.

Съгласно директива на ЕС, всички 28 държави понастоящем преминават към лятно време в последната неделя на март и обратно към зимното време в последната неделя на октомври.

Европейската комисия - отговорна за изготвянето на законодателството на ЕС - направи предложението миналата година, след обществено допитване, което показа, че 84% от респондентите искат да се откажат от смяната на времето. В тази консултация имаше 4,6 милиона отговора, 70% от които бяха от германци.

Но членовете на ЕП и Комисията подчертават, че държавите трябва да координират своите избори, за да сведат до минимум риска от икономически сътресения от разнородни системи.
Коментари: 0