Еврото поскъпна след успеха на Макрон

Единната валута достигна най-висок курс от ноември миналата година

Еврото поскъпна след успеха на Макрон
2855 ~ 1 мин. четене

Очаквано победата на проевропейския Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция доведе до покачване на цената на еврото на азиатските пазари.

Вотът от вчера освен ключов за страната беше важен и за цяла Европа. С острия си тон Льо Пет настояваше за излизане от Еврозоната и връщане към франка. На своите поддръжници тя обещаваше организирането на референдум, от който да последва Frexit.  Обратно на нея, Макрон се обяви за засилване на евросътрудничеството и по-отворена икономика. Бившият икономически министър лансира идеи за отделен бюджет, парламент и министър на финансите на Еврозоната.

Победата на либералът Макрон покачи еврото спрямо основните валути. Единната валута достигна най-висок курс от ноември миналата година и се търгува за 1.1023 долара, в сравнение с 1.0999 долара в петък вечерта в Ню Йорк.

Едно евро се продаваше за 124.59 йени в понеделник сутрин, в сравнение със 124.05 йени в края на миналата седмица, и достигна най-високия си курс към японската валута за повече от година. Валутните борси "колективно въздъхнаха с облекчение", но тази положителна реакция вероятно ще продължи кратко, подчерта австралийският банков експерт Фил Боркин, цитиран от AFP.

"Въпросът е дали Макрон ще получи мнозинство на парламентарните избори идния месец", добави той. Смятаме, че еврото може да поскъпва в следващите седмици и месеци, тъй като Европейската централна банка ще прояви по-голяма увереност след намаляването на рисковете в еврозоната, смята Рей Атрил от Националната банка на Австралия.

Подкрепи Economic.bg