Саудитска Арабия увеличи цената на бензина с 40%

Евтиният петрол доведе до рекорден бюджетен дефицит в страната

Саудитска Арабия увеличи цената на бензина с 40%

Саудитските власти са увеличили цената на бензина в страната с 40%. Една от причините рекорд в историята на Саудитска Арабия, бюджетният дефицит е ниската цена на петрола на световния пазар, съобщи Министерство на финансите на страната. Сега цената на горивото е 24 американски цента за литър, предава BBC.

В публикувания от тях доклада се посочва, че през 2015 г. бюджетният дефицит достига $ 98,0 милиарда, а през 2016 г. може да достигне $ 87 милиарда или около 16% от БВП. Бюджетът през 2015 г., "изправен пред предизвикателствата на глобалните и регионалните икономически и финансови условия", включващи "много ниските цени на петрола".

Бюджетните приходи през текущата година са с 15% по-ниски от очакваното и са намалели с 42% в сравнение с 2014 г.

За да се стабилизира на планираният бюджет, ще се наложат серия от непопулярни мерки сред населението, по-специално, премахване на субсидиите за електричество и гориво в рамките на пет години, което ще е най-голямата реформа в страната за изминалото десетилетие. 

Официалната информационна агенция SPA на Саудитска Арабия съобщава също и за продължаващите предстоящи увеличения на цените за бензина и дизела на ниво от около 50%. Саудитска Арабия е лидер в производството на петрол. 

В допълнение, наблюдатели отбелязват, че Рияд има голяма финансова тежест и увеличава разходите си за военната операция срещу бунтовници в Йемен.

Коментари: 0