Facebook и Google ще свържат Азия и Америка с нов подводен кабел

Facebook има и втори проект, като и за двата се използва нов маршрут

Facebook и Google ще свържат Азия и Америка с нов подводен кабел

Снимка: Pixabay

376 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Facebook ще постави два нови подводни кабела между Югоизточна Азия и Северна Америка. В единия проект ще си партнира с Google, а в другия с местни телекомуникационни компании. Размерът на инвестицията не се съобщава, но целта е ясна - да се увеличи капацитетът за интернет връзка между регионите.

Проектите се наричат Echo и Bifrost. „Това ще бъдат първите два кабела, преминали през нов маршрут, пресичащ Яванско море и ще увеличат общия подводен капацитет в транс пасифика с около 70%“, коментира пред Reuters вицепрезидентът на Facebook за мрежови инвестиции, Кевин Салвадори.

Той отказа да назове размера на инвестицията, но я определи като „много съществена за нас в Югоизточна Азия“. По думите му кабелите ще бъдат първите, които директно свързват Северна Америка с някои от основните части на Индонезия, като ще увеличат свързаността за централните и източните провинции на четвъртата по население държава в света.

Echo се изгражда в партньорство с Google и индонезийската телекомуникационна компания XL Axiata. Той трябва да бъде завършен до 2023 г. Bifrost, по който се работи в партньорство с Telin (дъщерно дружество на индонезийската Telkom) и сингапурският конгломерат Keppel трябва да бъде завършени до 2024 г.

Двата кабела следват предишните инвестиции на Facebook за изграждане на интернет свързаност в Индонезия, един от петте най-перспективни пазара в света. 73% от 270-милионното население на Индонезия е онлайн, но по-голямата част достъпва мрежата чрез мобилни данни. На практика по-малко от 10% използват широколентова връзка, сочи проучване на Асоциацията на доставчиците на интернет в Индонезия за 2020 г.

Миналата година Facebook заяви, че ще разположи 3000 км оптични влакна в 20 града в Индонезия. Инициативата е в допълнение към предишна сделка за разработване на обществени Wi-Fi горещи точки. Освен кабелите за Югоизточна Азия, Facebook продължава с по-широките си подводни планове в Азия и в световен мащаб, включително с Тихоокеанската светлинна кабелна мрежа (PLCN).

Коментари: 0