Facebook почисти платформата си от десетки руски профили

Facebook почисти платформата си от десетки руски профили

Снимка: Pixabay

276 ~ 1 мин. четене
Facebook съобщи, че е премахнала цяла мрежа от фалшиви руски акаунти, използвани за „измамни тактики“ за присъединяване към дадени групи социалната мрежа, съобщава CNN. Новината идва в момент, когато компанията поставя фокус върху личната неприкосновеност и функционалности, свързани с частната и тематична комуникация.  

За 97 от тях се знае, че са били фокусирани върху случващото се в Украйна. Изтрити са и 21 други профили и страници във Facebook и Instagram, съдържащи публикации, свързани с Австрия,  Великобритания, Германия, Испания, Украйна и балтийските държави.

Най-голямата социална мрежа се бори със зловредни практики за манипулация. Предполага се, че платформата на Facebook е използвана през 2016 г., за да повлияе на две изключително важни събития за световната политика и икономика. Става дума за президентските избори в САЩ, които бяха спечелени от Доналд Тръмп, и за кампанията покрай референдума за Brexit. 

Във Facebook има десетки милиони групи, сочат данните на самата компания. Тези, посветени на кандидат-президенти в САЩ например, имат стотици хиляди членове. Междувременно миналата седмица стартира кампания за насърчаване на потребителите да се присъединяват към групи. 

От публикация в блога на Facebook, чрез която компанията съобщи за извършената чистка, става ясно още, че гигантът е информирал и съдебните власти. 
Коментари: 0