Facebook ще иска снимка, за да потвърди самоличността на човека

В противен случай социалната мрежа заключва потребителския профил

Facebook ще иска снимка, за да потвърди самоличността на човека
Facebook ще започне да иска от потребителите да се идентифицират, като качат снимка на лицата си, в противен случай няма да им даде достъп до профилите им. Целта на социалната мрежа е да   се увери, че зад акаунтите стоят реални хора, става ясно от информация на Independent. 

Ако съдържателят на профила реши да не предостави своя снимка, го грози опасността Facebook да заключи профила му. Това би се случило и ако изображението бъде сметнато за „невалидно“. 

Скрийншот снимка, публикувана в Twitter, показва следното съобщение: „Моля качете своя снимка, на която ясно се показва лицето ви. Ние ще я проверим и след това ще я изтрием завинаги от нашите сървъри“. 

Говорител на Facebook коментира пред Wired, че чрез новата система се цели да се прихване подозрителна дейност на сайта. Става дума за дейности около създаването на фалшиви профили, изпращането на заявки за приятелство, плащането и създаването на реклами. 

Функцията все още не е достигнала масово до потребители, макар че за първи път е забелязана още през април. Не е ясно кога ще бъде разпространена и дали това няма да е поредния тестови инструмент. 

Преди месеци се появиха оплаквания от потребители, които твърдяха, че качват поисканата снимка, но всеки път тя бивала определяна като „невалидна“. Други пък споделиха, че качват фотос и ползват профилите си за около половин час, след което отново били изхвърляни от системата с искане за нова. 

Новостите идват на фона на усилията на играчи като Facebook, Google и Twitter да повишат сигурността и чистотата на своите платформи. Те бяха обвинени, че са допуснали руска пропаганда на своите сайтове по време на президентските избори през 2016 г., както и че мониторинговите им системи не сработват в ефективното улавяне на зловредно съдържание от страната на потребителите. 
Коментари: 0