“Fake news” – думата на 2017 г.

Терминът „fake news” (фалшиви новини) е обявен за дума на годината според британския речник Collins

“Fake news” – думата на 2017 г.
"Изобретението“ на Доналд Тръмп „fake news” е словосъчетанието на 2017 г. според британския речник Collins. Специалисти изчисляват, че употребата на израза се е увеличила с 365% през 2016 г., съобщава Guardian. Това до голяма степен се дължи на американския президент Доналд Тръмп, който много често употребява термина и дори се обяви за негов откривател.

Наскоро той пусна статус в профила си в Twitter, че “Fake News работи извънредно" във връзка с разследването на намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. в САЩ. "Предполагам, че други хора са го използвали през годините, но аз никога не съм го забелязвал“, сподели президентът Тръмп по време на интервю.

Според специалисти на Collins „фалшиви новини“ започва да се използва в американската телевизия, за да се опише  "фалшива, често сензационна информация, разпространявана под прикритието на новинарските съобщения". 

"Голяма част от тазгодишния списък с известни думи е с политически заряд. Но с новия президент на САЩ и предсрочните избори във Великобритания, най-вероятно не е изненада това, че политиката продължава да вълнува езика“, споделя ръководителката на отдела за езиково съдържание на Collins Хелън Нюстед.

Други думи, които влизат в списъка на Collins са "еcho chamber" (пространство,където дадено мнение се очаква да се приеме с одобрение, тъй като ще бъде прочетено само от хора, които мислят по същия начин) , “gender fluid” (човек, който не се идентифицира с един пол) , „fidget spinner” (популярна детска играчка), както и съкращението „Insta” (социалната платформа Instagram). 
Коментари: 0