Фандъкова иска парите за спирките да се върнат

Фирмата-изпълнител трябва да върне 284 000 лв.

Фандъкова иска парите за спирките да се върнат

Договорът на Център за градска мобилност в София, сключен със съпруга на бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева за изработка на 60 спирконавеси, ще бъде прекратен. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Кметът ще иска от изпълнителя да възстанови сумата от 284 000 лв., която е получил по договор. "От техническата експертиза стана ясно, че има сериозни несъответствия между изпълнението и заложените технически параметри в договора и изискванията на ЦГМ", обясни столичният кмет.

Утре Сметната палата влиза на проверка в центъра. Работата на върховния одитор там ще продължи до края на годината и ще обхване дейността на дружеството от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г. "Изпратих резултатите и от старата, и от новата проверка на Държавната финансова инспекция, така че проверката от Финансовата инспекция също започва. Ще се работи паралелно", обясни кметът. 

От първата проверка - на самата община, не се разбра нищо конкретно, предаде "Сега". Тя откри едва три нарушения в обществените поръчки на ЦГМ от януари 2015 до април 2016 г. Социалистите от Столичния общински съвет се надяват този път проверките да открият нередностите и да бъдат публично огласени.

Причината за развалянето на договора за спирките на градския транспорт и фирмата-изпълнител бе скандалът с обществената поръчка, спечелена от мъжа на депутатката Ирена Коцева, в който бе замесен и заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. След като Фандъкова се бе върнала от командировка преди два месеца, се е разбра, че 60-те спирки в столицата се изпълняват от семейната фирма на депутатката.  

Сделката предизвика съмнения в честното и безпристрастно избиране на изпълнители за обществените поръчки. Йорданка Фандъкова веднага поиска оставките на борда на директорите на столичното дружество, както и на председателя на надзорната комисия, която е одобрила изпълнението им.

Коментари: 0