Фандъкова обеща нов устройствен план на София до края на годината

Визията за развитие на столицата до 2025 г. ще бъде внесена за обсъждане в СОС в сряда

Фандъкова обеща нов устройствен план на София до края на годината

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

До края на годината трябва да е готово заданието за промяна на Общия устройствен план на София. В него ще се заложат на повече зелени зони и балансирано развитие на града. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като обяви, че в сряда ще внесе в Столичния общински съвет доклад за приемането на дългосрочната визия за развитие на София до 2050 г.

Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г.

„На 2 етапа ще се приеме този документ – първата част съдържа дългосрочната част с петте приоритета - компактност, адаптивност, многообразност, умело привличане на граждани и привличане на ресурси. Втората част е краткосрочната, там са мерките в периода, конкретната работа, проектите, обектите, които залагаме, тази част е много по-конкретна. Предлагаме СОС да приеме първо дългосрочната част. Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по изменението на Общия устройствен план на София“, отбеляза още Йорданка Фандъкова.

След внасянето на документа в СОС ще има 30 дни за препоръки. След това той ще влезе за обсъждане в комисиите и накрая по него ще се произнесе СОС. След приемането на визията ще започне и подготовката на заданието за Общ устройствен план. Целта е визията да е в основата на „големия“ план за развитието на София.  

„София има много голям потенциал за развитие. Тя е зелен град и ние трябва не само да запазим това, но и да го развием. Трябва да опазим богатото културно-историческо наследство на града, да насърчим и собствениците да възстановят старите сгради. Моята мечта за София е зелен, иновативен и град на хората, който пази своите ценности. Това, разбира се, е трудно в един милионен град. Но можем да постигнем тази визия с усилията на всички“, смята Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков напомни, че настоящият устройствен план на града е от 2007 г., като последните му изменения са от 2009 г. „Крайната цел на промяната на общия устройствен план и на визията за развитие на София е подобряването на качеството на живот в града. Хората имат нужда от простички неща - по-добра мобилност, здравословна среда на живот, благосъстояние и по-голяма сигурност. Искаме да превърнем София от град на автомобилите какъвто е в момента в град на хората. Това може да се случи постепенно с малки стъпки, които да накарат хората да оставят автомобилите си като спре разпръскването на града в периферията и подобрим градския транспорт. Идеята е да направим града по-удобен за хората“, обясни арх. Здравков, цитиран от „24 часа“.

Коментари: 0