10 фантастични моста, които се строят

Новите съоръжения могат да бъдат наречени архитектурни шедьоври

10 фантастични моста, които се строят
Класация на CNN предлага една виртуална разходка сред 10-те най-забележителни съоръжения, които предстои да бъдат изградени и отворени за пешеходки и автомобили в най-скоро време.


10. Sölvesborg Bridge в Сьолвесбори, ШвецияТова е най-дългият пешеходен мост в Европа - почти 800 метра. Дизайнът му е дело не на архитект, а на осветителна фирма. Създаден е от LED-материали.
 
9. Nine Elms Bridge в Лондон
Датската компания Bystrup наскоро спечели търга за строителство на мост в Пимлико в Южен Лондон. Той ще носи името „Деветте бряста”. Извитата форма, предвидена само за пешеходци, провокира противоречиви реакции. Критиците се опасяват, че новият мост, чието строителство дори не е започнато, ще разруши парковете на Пимлико.
 
8. Cirkelbroen Bridge в Копенхаген, ДанияСъздателят Олафур Елиасон е бил вдъхновен от историята на града като пристанище. Петте кръгли платформи и опънатите мачти създават илюзията за няколко лодки, които доближават пристанището. 


7. Zhangjiajie Canyon Bridge в Чжанцзяцзе, Китай Когато отвори през месец май 2016 година, това ще е най-дългият мост в света със стъклено покритие по пода. Освен от туристи, които искат да разгледат каньона, мостът ще бъде използван и за бънджи скокове. Той е висок почти 240 метра. 

6. Sarajevo Bridge в Барселона, Испания Мостът на барселонското архитектурното бюро BCQ доразвива концепцията на Хедъруик за мост, покрит с растения. Те са обновили съществуващия мост "Сараево" с фотолуминесцентни камъни, които осветяват пътя на пешеходците без да се използва ток. Използван е и специален бетон, който превръща замърсяванията в безопасни вещества. 

5. Puente Laguna Bridge в Гарзон, УругвайУругвайският архитект Рафаел Виньоли е проектирал кръгъл мост, на който обаче може да се насладите само от въздуха. Той пресича лагуната Пуенте и създава илюзията за лагуна в лагуната. 


4. Køge Bridge в Северната гара в Кьоге, Дания 
Това не е просто мост, тъй като по него ще преминават както автомобили, така и влакове. На него ще има гара и станция за велосипеди под наем.

3. Danjiang Bridge в Тайпе, ТайванДълъг почти километър, мостът Danjiang ще бъде най-дългият асиметричен мост в света с една кула, от която тръгват стоманените въжета. Това е един последните проекти на починалата архитектка Заха Хадид. Идеята на дизайна е мостът едновременно да бъде част от пейзажа, но в същото време да не закрива залеза на Тайпе. 


2. Lucky Knot Bridge в Чанша, Китай Мостът „Щастливият възел” е на архитектурното студио NEXT и трябва да бъде завършен по-късно тази година. Името и формата на моста са свързани с китайската традиция за декоративни възли, която се свързва с късмета.
 
1. Garden Bridge в Лондон Дизайнерът Томас Хедъруик е твърдо решен да изгради един от най-забележителните съоръжения над река Темза в Лондон. Цената му е 275 млн. долара и ще бъде покрит с растения. Строителството му започва тази година и трябва да приключи през 2018 година. 
Коментари: 0