Фашизмът има и постижения в Италия, смята лидер от Северната лига

Матео Салвини все пак осъди антисемитизма

Фашизмът има и постижения в Италия, смята лидер от Северната лига
740 ~ 1 мин. четене
Федералният секретар на крайнодясната Северна лига Матео Салвини изрази мнение, че фашисткият режим в Италия е допринесъл за „много неща“ в страната и даде за пример въвеждането на пенсионната реформа и програмите за обществено полезен труд. 

Той все пак осъди преследванията на евреите и изтъкна, че „чисто расовите закони и преследванията са сред най-безумните неща, правени някога в историята на вселената“. 

В интервю за радио „Капитал“ Салвини сподели, че предпочита демокрацията и мрази диктатурата във всичките ѝ форми, предава ДПА. 

Президентът на Италия Серджо Матарела, от своя страна, заклейми онези, които смятат, че фашизмът е имал „някои добри черти“ с изключение на расистките закони и съюза с Хитлер. „Това е много погрешно и неприемливо твърдение и трябва да бъде отхвърлено категорично. Защото расизмът и войната не са били отклонения или случайни, а преки и неизбежни последици“, каза той по време на възпоменателна проява за Холокоста. 

В момента в Италия тече предизборна кампания – на 4 март там ще се проведат парламентарни избори. Северната лига е част от консервативна коалиция с участието на „Напред, Италия!“ на Силвио Берлускони. Тя води по рейтинг в анкетите, но без очаквано абсолютно мнозинство.

Припомняме, че от 1922 г. до 1943 г. Италия е под диктатурата на фашисткия лидер Бенито Мусолини. През 1938 г. той въвежда антисемитски закони, а през 1940 г. вкарва Италия във Втората световна война на страната на нацистка Германия. 
Коментари: 0