ФЕД: Възможни са две повишения на лихвите тази година

Фондовите пазари с понижение въпреки силните данни от САЩ

ФЕД: Възможни са две повишения на лихвите тази година

Валутни пазари

Доларовият индекс, показващ представянето на зелените пари спрямо шест основни валути, като цяло остана без промяна, въпреки публикуваните положителни икономически данни от САЩ. Индексът на потребителските цени през април се покачи с 0.4%, на месечна база, което е над предварителните прогнози за ръст от 0.3%. В същото време индустриалното производство се  е увеличило с 0.7%. Предварителните прогнози на икономистите бяха за ръст от 0.3 на сто. Това е най-бързото месечно нарастване от 17 месеца насам.

В изявления, направени по- рано, президентите на Фед- Джон Уилямс и Денис Локхарт заявиха, че две или три повишения на лихвените нива до края на годината “изглеждат разумно”.

Австралийският долар се понижи, след като по време на азиатската сесия поскъпна до над 0.7350. Причина за силното движение бе публикуването на протокола от последното заседание на Австралийската централна банка. Председателят на централната банка заяви, че намаляването на лихвите не е единственият вариант за действие. USD/CNH бе обект на засилена разпродажба, но намери добра подкрепа при 100- дневната пълзяща средна при 6.5363.

Лихви

Силните данни от САЩ в комбинация с изявленията от Фед доведоха до покачване на доходността при облигациите. 10- годишните американски книжа нараснаха до 1.77%.

В Европа несигурността около Brexit се запазва, въпреки че привържениците на оставането на страната в ЕС водят с 15% пред тези, които са За излизането на страната от ЕС. Доходността по 10- годишните облигации спадна с 1.1 базисни точки до 0.131%.

Суровини

Златото поскъпна с 0.3 на сто до 1279, задържайки се над краткосрочната подкрепа при 1260 долара.Среброто се търгува на нива над 17 долара за тройунция. Спад под 17 би ограничил броя на дългите позиции.

Фючърсите върху медта се колебаеха между печалбите и загубите, тъй като инвеститорите оценяват подобрението в строителния сектор на САЩ, но се безпокоят от забавянето на китайската икономика, която е най-големият потребител на мед в света. Алуминият падна, след като китайският президент Си Дзинпин представи пред местните власти плана си за намаляване на капацитета в основни икономически отрасли.

Петролът записа ново повишение, достигайки 48.40 долара за барел. Сорт Брент спадна леко до нива от 49.28 долара.

Капиталови пазари

Въпреки силните икономически данни за потребителските цени и индустриалното производство, водещите американски индекси затвориха на червена територия. Също както и при публикуването на данните за продажбите на дребно, Dow Jones се понижи с 1%.

В Европа пазарите също приключиха търговията на негативна територия. Водещият британски индекс FTSE 100 бе единственият, който завърши с повишение от 0.3%.

При акциите LendingClub, които поевтиняха миналата седмица с 50% загубиха още 10% от стойността си. Разкриването на нарушения при вътрешния контрол накара инвеститорите да спрат покупките на дълг и ускори разследването от страна на Министерството на правосъдието на САЩ.

Коментари: 0