Финансовата стабилност в Китай остава във фокуса на внимание

Златото регистрира ръст от 4% през миналата седмица

Финансовата стабилност в Китай остава във фокуса на внимание
3710 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

EUR/USD се понижи до 1.0800 след публикуването на силните данни за заетостта в неселскостопанският сектор на САЩ в петък. Но по-късно двойката отбеляза повишение, достигайки 1.0930. USD/JPY успя да се покачи до 118.85, след което поевтиня. Двойката отвори на нива около 117.20-117.30 преди да се понижи до 116.70.

USD/CAD продължава със силното си представяне, достигайки нивото от 1.4190. Вниманието на инвеститорите ще се задържи върху Китай след трудната първа седмица на новата година за пазарите. Стоковите валути като австралийския долар и канадския долар ще останат под натиск.

Китайският юан бе в центъра на вниманието през миналата седмица. Отслабването на юана доведе до разпродажба на акции. В края на седмицата двойката USD/CNY завърши търговията на нива от 6.5939.

Суровини

Златото приключи седмицата с повишение. Основна причина за поскъпването бе силната волатилност на пазарите и най-вече спада на китайската фондова борса. Благородният метал приключи седмицата с ръст от 4.02%. В петък металът се търгуваше на нива около 1107 долара за тройунция.

Среброто записа по-слабо представяне в сравнение със златото. Металът завърши седмицата с повишение от едва 0.55%. В петък благородният метал се понижи с 2.23%, достигайки 13.96 долара.

Ниската ликвидност и фокуса върху златото бяха основна причина за понижението при платината. Благородният метал приключи седмицата на червена територия, поевтинявайки с 2.02%.

Основните метали реализираха спад поради опасенията, свързани с ръста на китайският брутен вътрешен продукт. Медта отбеляза понижение от 0.47% до 201.40 долара.

Цената на петрола в петък спадна с 1.14 на сто до 32.70 долара за барел. Черното злато завърши седмицата със спад от 13%.

Капиталови пазари

В Европа пазарите приключиха търговията на червено поради силния спад при петрола, който успя да засенчи силните данни за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ. Stoxx Europe 600 спадна с 1.5% в петък, а на седмична база реализира понижение от 6.7%. Това е най-големият седмичен спад от август 2011 г., когато инвеститорите имаха страхове, свързани с дълговата криза в Европа както и с понижаването на кредитния рейтинг на САЩ.

Фондовите пазари отвъд океана също затвориха с понижение от около 1%, приключвайки първата седмица от годината със сериозно поевтиняване. Индексите Dow Jones и S&P 500 записаха най-лошият годишен старт в историята.

Подкрепи Economic.bg