Фондът на Бъфет с двама нови заместник-председатели

Според анализатори някой от тях ще застане начело на Berkshire Hathaway след оттеглянето на 87-годишния милиардер

Фондът на Бъфет с двама нови заместник-председатели
600 ~ 1 мин. четене
Уорън Бъфет назначи днес Грегъри Абел и Аджит Джайн в борда на Berkshire Hathaway като заместник-преседатели, подсказвайки, че един от тях е най-вероятният наследник на Оракула на Омаха начело на конгломерата, съобщава CNBC.

Пред телевизията милиардерът коментира, че решението е "част от стъпките за приемственост".

Абел, 55-годишен, ще бъде заместник-председател, отговарящ за незастрахователния бизнес и е виждан от Уолстрийт като най-вероятният наследник на Бъфет начело на фонда. Понастоящем Абел е председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Energy Company, към която се присъединява през 1992 г.

Джайн, на 66 г., е назначен за вицепрезидент на застрахователните операции. Той е изпълнителен вицепрезидент на National Indemnity Company и се присъединява към Berkshire Hathaway Insurance Group през 1986 г.

Съветът на директорите на компанията също гласува да увеличи броя на директорите на 14 от 12.

От Berkshire Hathaway обявиха още, че 87-годишният Бъфет и 94-годишният му партньор Чарли Мънгър ще продължат да изпълняват ролите си съответно на председател/главен изпълнителен директор и на заместник-председател на борда и ще отговарят за големите инвестиционни решения за компанията.

Бъфет допълни  своя коментар за телевизията, че взетото днес решение за двамата нови членове на борда няма отношение към неговото здравословно състояние.

През последните години се появяват много спекулативни информации относно евентуален наследник на Оракула от Омаха в компанията заради напредналата му възраст.
Подкрепи Economic.bg