Фондовите пазари завършиха на зелена територия

Сортът \"Брент\" завърши деня при цена от $71.90 за барел

Фондовите пазари завършиха на зелена територия
240 ~ 3 мин. четене

В сряда фондовите пазари завършиха на зелена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че възнамерява да отложи до 6 месеца налагането на по-високи мита върху автомобилния сектор. Положителните нагласи на пазарите доведе до ръст на Dow Jones Industrial Average с 115.97 пункта, след като индексът започна деня с понижение от 190 пункта.  Щатският индекс S&P 500 напредна с 0.58 пункта до 2850.96 пункта, а Nasdaq добави 1.13% до 7822.15 пункта, след поскъпване на водещите технологични компании.  Цената на технологичния гигант Alphabet се покачи с 4.1 процента, след като Deutsche Bank повиши прогнозите си за поскъпване до $1400 спрямо първоначалните $1300.  Акциите на Boeing записаха пореден ден на печалба, след като федералният авиационният регулаторен орган съобщи, че съвсем скоро компанията ще отстрани проблемите със софтуера на модела 737 Max. На европейските пазари акциите също завършиха деня с повишение, при което DAX се изкачи до психологическото ниво на съпротива при 13000 пункта, докато FTSE  100 прибави 0.76% до 7296.57 пункта. През изминалия ден инвеститорите върнаха интереса си към рисковите активи в очакване на добра развръзка в търговските отношения между САЩ и Китай, което се отрази върху цената на златото. Ценният метал остана стабилен, но изгуби импулса си, при което завърши деня с лек спад от 0.04% при цена от 1296.45 долара за тройунция. Петролните фючърси поскъпнаха в сряда около притесненията, че нарастващото напрежение в Близкия изток може да засегне доставки. Щатският лек суров петрол поскъпна до 62.11 долара за барел, докато сортът Брент завърши деня при цена от $71.90.

В четвъртък от 15:30 часа САЩ ще обяви данни за разрешителните за строителството за април, което е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката. Според пазарните анализатори се очаква покачване с близо половин процент, след отрицателните стойности за март. По същото време ще бъдат обявени и молбите за помощи при безработица в САЩ за предходната седмица, които показват състоянието на труда. Очакванията са молбите да достигнат близо 220 хил., което е понижение спрямо предишния период.

Акциите на компанията се намират до ниво на подкрепа около 25.80, като очакванията ни са да се формира дивергенция с помощта на индикатора MACD ако направи по-висок минимум, докато цената се задържи на текущото ниво. Все още движението е в низходящ тренд, но при поскъпване над двете тренд линии ще имаме сигнал за обръщане на тренда и възможност за вход в дълга позиция с цел стойности около 36.

През тази седмица британският паунд губи позиции през долара, което насочва валутната двойка към линията на подкрепа, образувана от низходящия канал. Възможно е засилване на движението и пробив под тази линия, което ни дава сигнал за продажба с цел тестване на нивото 1.26. Докато цената се намира в границите на канала препоръчваме само къси продажби предвид силата на движението.

Ценовото движение на паладия формира обърнат модел „глава и рамене“, което ни дава възможност за влизане в дълга позиция при затваряне на цената над вратната линя със средносрочна цел около $1420. Стойностите на индикатора RSI се намират малко над средната линия, което говори за засилване на покупките и може да очакваме силен импулс.

 Немският индекс отскочи от 50 дневната средна след формиране на скрита дивергенция. Изглежда DAX се опитва да възстанови изгубеното, при което може да видим тест на максимумите около 12450 пункта. При неуспех и формиране на по-нисък максимум се очаква образуване на нова корекция.

Коментари: 0