Франция обмисля затваряне на границите

Здравните експерти настояват за спешни мерки заради бързото разпространение на новата COVID мутация

Франция обмисля затваряне на границите

Снимка: Unsplash

12789 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция обмисля да затвори границите си заради бързото разпространение на новия щам на коронавируса, който се разпространява във Великобритания вече няколко седмици. Това заяви Арно Фонтанет, който е член на националния COVID щаб, цитиран от Reuters. По думите му страната е изправена „пред голяма опасност и трябват спешни действия“.

„Важно е да се обмисли дали е необходимо да затворим границите си за определен брой държави, в които върлува новата мутация. По-специално, щабът има предвид Обединеното кралство и Ирландия. Това решение не зависи от нас, ние само даваме препоръки на онези, от които то зависи. Целта ни е да повдигнем темата, а след това правителството да реши дали тази мярка е необходима“, зави Фонтанет в интервю пред BFM TV.

Френските власти заявиха, че новата разновидност на COVID-19 е вече в страната и трябва да започне „обсъждането на нови мерки, за да не се изтърве моментът“.

Според здравните власти новата мутация е по-заразна, но все още нямат данни дали съпровождащите я симптоми са по-опасни.

Пред телевизията Фонтанет каза още, че за да бъде овладяна епидемията, Франция трябва да следва стриктно плана за ваксинация. Той предвижда до края на март да бъдат ваксинирани 15 млн. души, а до юни – 30 млн. Според здравните експерти налагането на навременни нови мерки би довело до ограничаване на заразата или поне до нейното локализиране.

Подкрепи Economic.bg