Франция, Германия и Италия обмислят членство в банката за развитие на Китай

Австралия и Южна Корея все още не са решили дали да се присъединят към новата институция

Франция, Германия и Италия обмислят членство в банката за развитие на Китай
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Германия, Франция и Италия обмислят да последват примера на Великобритания и да се присъединят към новата азиатска банка за развитие, създадена под егидата на Китай. По този начин те ще се противопоставят на САЩ, чието желание е западните държави да стоят далеч от новата институция, съобщава британският всекидневник Financial Times.

Изданието се позовава на висши европейски представители и посочва, че решението на 4-те страни да станат членове на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АИИБ) е основна пречка за Вашингтон. САЩ повдигат въпроса дали новата банка ще притежава високи стандарти за управление и дали ще предоставя гаранции за опазване на околната и социалната среда.

АИИБ бе основана миналата година в Пекин с цел стимулиране на инвестициите в Азия в секторите транспорт, енергетика, телекомуникации и друга инфраструктура. На банката се гледа като на конкурент на доминираните от западните страни Световна банка и Азиатска банка за развитие.

До момента членки на АИИБ са общо 26 държави, като голяма част от тях са от Азия и Близкия изток. Официалната церемония по създаването на банката се състоя през октомври 2014 г. Япония, Австралия и Южна Корея са съществените отсъстващи в региона, въпреки че през уикенда премиерът на Австралия Тони Абът каза, че ще вземе решение за членство в АИИБ скоро. Южна Корея все още води дискусии с Китай и други страни относно евентуалното си присъединяване.

Коментари: 0