Франция и Великобритания заедно срещу ИДИЛ

Те ще обменят разузнавателни данни и заедно ще бомбардират джихадистите

Франция и Великобритания заедно срещу ИДИЛ
220 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Франция и Великобритания ще се борят заедно срещу „Ислямска държава“. Двете държави активно ще обменят информация, разузнавателни данни и ще имат общи военни операции срещу терористите.

Това стана ясно на състоялата се днес среща между френския президент Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън, който е на посещение в Париж. Двамата наблегнаха на подобряване на сътрудничеството между държавите им.

Ще засилим нашите удари, ще подбираме целите си така че да нанесем най-големи щети на терористите. Нашият самолетоносач в района има пряка задача да действа срещу „Ислямска държава“ по най-твърд начин. Искаме да разчитаме и на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ясно да дефинира целите - унищожаване на терористичната групировка и политическо решение в Сирия“, заяви Оланд.

„Ние сме изправени пред обща заплаха и ще споделяме информация и разузнавателни данни, за да се предпазим от бруталността на тероризма. Трябва да се съсредоточим върху опасността от завръщането на чуждестранни бойци на ИД, което изисква общоевропейски усилия.

Нуждаем се от по-добре охранявани външни граници на ЕС и максимални мерки за сигурност, за да се защитаваме по-ефективно. Трябва да споделяме информация за пътуващите в рамките на общността. Нужно е да се справим и с нелегалната търговия с оръжие. Откровено нелепо е, че можем да получим повече информация от страни извън ЕС, вместо да обменяме такава помежду си”, заяви Камерън. 

Той предложи на Франция да използва британската военновъздушна база в Кипър и изрази подкрепата си за френските въздушни удари срещу ИД в Ирак и Сирия. Премиерът заяви, че ще настоява в Парламента страната му също да се включи в бомбардировките. На френския президент пък предстоят посещения във Вашингтон и Москва за подобни преговори с Барак Обама и Владимир Путин.

По-късно Оланд и Камерън посетиха концертната зала Батаклан, за да почетат жертвите от атентатите на 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Както беше обещала, Франция увеличи въздушните атаки в операцията срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Самолетоносачът „Шарл де Гол“ вече е в акваторията на Източното Средиземноморие и бомбардира цели на джихадистката групировка.

Френски изтребители са излетели от военния кораб, съобщиха военни източници, цитирани от френски медии. Две от набелязаните цели са били разрушени.

Подкрепи Economic.bg