Франция обмисля да удължи извънредното положение до 24 юли

Предложението ще бъде внесено в парламента в понеделник, 4 май

Франция обмисля да удължи извънредното положение до 24 юли
6700 ~ 1 мин. четене

Франция обмисля да удължи извънредното положение с два месеца - до 24 юли. Това заяви министърът на здравето на Франция Оливие Верана, цитиран от France24. Предложението ще бъде внесено в парламента в понеделник, 4 май. 

В документа се казва, че отмяната на извънредната ситуация през този месец ще бъде "преждевременна". Премахването на режима „може да доведе до увеличаване на възможността за огнище на болестта.“ Ограниченията заради коронавируса бяха въведени във Франция на 24 март.

Законопроектът също така ще определя карантинните условия за хората, идващи във Франция от чужбина.

"Ще трябва да живеем с вируса известно време", каза министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер след заседание на кабинета.

Правителството обяви постепенното премахване на някои блокиращи мерки от 11 май, включително повторното откриване на началните училища. Музеите ще останат затворени, вероятно до втората половина на юни. Не се знае обаче дали новото предложение няма да промени тези решения.

Франция е една от най-засегнатите от вируса европейски страни и вече има 24 594 смъртни случая от 167 346 потвърдени с коронавирус.

Подкрепи Economic.bg