Г-7 обмисля послание към Китай: Западът още не е приключил

Клубът на най-богатите и влиятелни държави все пак ще се въздържат от ескалиране на отношенията

Г-7 обмисля послание към Китай: Западът още не е приключил

Снимка: BTA

Автор: Economic.bg

Групата на седемте богати демокрации ще обсъди днес начини за противодействие на предизвикателствата от Китай и Русия, без да се опитва да сдържа Пекин или да ескалира напрежението с Кремъл, заявиха двама от най- влиятелните дипломати. Основана през 1975 г. като форум за най-богатите държави на Запад за обсъждане на кризи, като петролното ембарго на ОПЕК, Г-7 ще обсъжда и отговорите на двете огромни и все по-категорични държави, както и пандемията и изменението на климата, пише Reuters.

Нашата цел не е да се опитваме да сдържаме Китай“, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен пред репортери в понеделник преди първата лична среща на външните министри от Г-7 от 2019 г. насам.

Той каза още, че Западът ще защитава „международния ред, основан на правила“ от подривни опити на която и да е държава, включително Китай.

Китай е фокусът на дискусиите във вторник сутринта, докато следобедните преговори ще се насочат към Русия, включително как да се реагира на маневрите, които руските войски извършват на границата с Украйна и затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални.

Грандиозният икономически и военен възход на Китай през последните 40 години се разглежда от дипломатите и инвеститорите като най-значимите геополитически събития от последно време, заедно с падането на Съветския съюз през 1991 г., сложило край на Студената война.

Клубът Г-7 все още разполага с мощни оръжия: има около 40 трилиона долара икономическо влияние и три от петте официални ядрени сили в света.

Русия беше включена в Г-8 през 1997 г., но беше извадена през 2014 г., след като анексира Крим от Украйна. Китай, който сега е втората по големина икономика в света, никога не е бил член на Г-7.

Кремъл

Великобритания ще се стреми да договори решителни действия от страна на партньорите от Г-7 за защита на демокрациите в момент, когато според него икономическото влияние на Китай и руската злонамерена дейност заплашват да ги подкопаят.

Председателството на Обединеното кралство на Г-7 е възможност да се обединят отворени, демократични общества и да се демонстрира единство в момент, когато е много необходимо за справяне със споделените предизвикателства и нарастващите заплахи“, каза британският външен министър Доминик Рааб.

В по-дългосрочен план - както във Вашингтон, така и в европейските столици - има дълбоки опасения относно начина, по който Западът трябва да действа както към Пекин, така и към Москва, които твърдят, че критиките на Запада са неоправдани и контрапродуктивни.

Блинкен каза, че САЩ биха предпочели по-стабилни връзки с Русия, но това зависи от начина, по който руският президент Владимир Путин ще реши да действа, особено в Украйна, която Блинкен ще посети по-късно тази седмица.

„Ние потвърдихме нашата непоклатима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза той. „Не се стремим да ескалираме - бихме предпочели да имаме по-стабилни, по-предсказуеми отношения. И ако Русия се движи в тази посока, и ние ще го направим.“

Министрите ще положат основите на първото планирано пътуване на Байдън в чужбина от встъпването му в длъжност: среща на върха на Г7 във Великобритания следващия месец.

Освен членовете на Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Великобритания - тази седмица са поканени и министри от Австралия, Индия, Южна Африка и Южна Корея.

Коментари: 0