5G е революционен, но някой ще плати ли за него?

Редица бариери стоят пред бъдещите супер бързи мобилни мрежи

5G е революционен, но някой ще плати ли за него?

Снимка: БТА

2333 ~ 3 мин. четене
Водеща тема на тазгодишния Мобилен световен конгрес MWC 2019 в Барселона е 5G. На форума има 5G автомобили, 5G смартфони и 5G противопожарни дронове. Има дори 5G системи за отглеждане на риба и 5G подноси за закуска, пише CNN. Индустрията обаче признава, че все още има пречки, които трябва да бъдат премахнати, преди супер бързите 5G безжични мрежи да станат реалност за много потребители.

Един от горещите въпроси е този около Huawei. Компанията е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и водещ играч в 5G технологията. Тя обаче е в примката на битка с правителството на САЩ, което се опитва да накара колкото се може повече държави да забранят нейното оборудване. Според индустрията обаче това ще навреди на конкуренцията, икономиката, а и ще забави навлизането на новите мрежи. 

Междувременно представителите на бранша опитват да обяснят и какви всъщност ще са ползите от 5G, за да разберат потребителите икономическата стойност на технологията. 

Кой е готов да плати?

5G може да предложи 100 пъти по-бързи скорости на пренос от 4G, а към мрежата да се свързват едновременно огромен брой устройства. Това са две от най-характерните предимства на новата инфраструктура, но недостатъчни за някои. 

„Статистиката е невероятна, но те не ви казват къде са парите“, коментира Алекс Холт, глобален председател за медии и телекомуникации в KPMG.

Според Тери Халворсен, главен информационен директор на Samsung, индустрията трябва да се постарае повече, за да обясни ползите от 5G на потенциалните потребители и да разбере как да отключи нейната стойност. 

Изграждането на 5G мрежи е огромна инвестиция. GSMA – органът, който представлява операторите на мобилни мрежи, смята, че внедряването на 5G в Европа ще струва 500 милиарда евро (568 милиарда долара).

Междувременно скорошно проучване на счетоводната фирма PwC показа, че само една трета от американските потребители биха били склонни да плащат каквато и да е премия за 5G връзка.

„5G е голяма инвестиция ... и все още съществуват бариери пред бизнеса“, каза Даниел Патаки, вицепрезидент за политиката и регулирането в GSMA.

Не просто друго „G“

Бизнесът може да бъде по-бърз, за да се възползва от предимствата на скоростта, както и обема на данните, които 5G може да обработи. Експертите твърдят, че технологията може да е скъпа, но ще помогне на компаниите да станат по-ефективни. Холт каза, че производството е един от секторите, при които ще има незабавни ползи от 5G.

5G сензорите могат да бъдат инсталирани във фабриките, така че производствените грешки да могат да бъдат открити в реално време. Това би предотвратило загубата на допълнителни ресурси за довършване на недостатъци.

Потенциалът на мрежите не може да бъде пренебрегнат. Аса Томсън, ръководител в шведския телекомуникационен производител Ericsson, заяви, че мнозина все още гледат на 5G като на „друга мрежа“.

„ Това не е друго „G”, изтъква тя и допълва, че „ще има същото въздействие като електричеството, силиция и парата в предишните индустриални революции“.

Битката за Huawei

Huawei е важна част от усилията за изграждане на 5G мрежи в много страни по света. Компанията обаче е в битка на живот и смърт с американското правителство, което твърди, че оборудването на китайския играч представлява заплаха за сигурността. Миналия месец прокуратурата в САЩ дори повдигна криминални обвинения срещу производителя, твърдейки, че Huawei е откраднала търговски тайни и е работила, за да премахне американските санкции срещу Иран.

Китайската компания категорично отрича твърденията и се опитва да убеди света да използва нейната 5G технология, въпреки натиска от Вашингтон.

Насред тази битка Европа се оказа основно бойно поле. Регулаторите във Великобритания, Германия и други пазари решават как да подходят към Huawei в бъдещите си 5G мрежи. Според някои анализатори тяхното решение може да преобърне негативната тенденция. 

Водещи представители на мобилната и телеком индустрията твърдят, че забраните ще оскъпят и забавят 5G развитието. 

Забраните ще бъдат разрушителни и „много,много скъпи“, смята главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Рийд. Според него, ако се наложи смяна на оборудването, това ще забави 5G в Европа с около две години. 

Бъдещето 

Въпреки че предизвикателствата са значителни, хората, присъстващи на конференцията в Барселона, заявиха, че развитието на 5G трябва да продължи.

Визията за „интелигентните“ градове, начертана от индустрията – с автономни автомобили, „умни“ улици и огромен брой свързани устройства – би предизвикал „стопяване“ на настоящите мобилни мрежи.

„Сегашните ни 4G мрежи не могат да обслужват тази плътност на устройствата“, казва Брендън Кар, член на Федералната комисия по комуникациите на САЩ. А и все повече хора се включват онлайн. 

„В гъсто населените райони като Дака или Карачи, ако хората започнат да използват тези услуги, ние вероятно ще се нуждаем от 5G, за да можем да ги доставим“ каза Ким Крог Андерсен, старши вицепрезидент на Telenor, телекомуникационна компания, която оперира в Скандинавия и Азия. 
Подкрепи Economic.bg